Tahıl krizi İstanbul’da çözüldü

İstanbul'da gerçekleştirilen tahıl görüşmelerinin ardından, Rusya ve Ukrayna taraflarının yanı sıra, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres'in katılımıyla imza töreni düzenlendi. Rusya ve Ukrayna tarafları, ayrı metinlere imza attı.

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni, Rusya ve Ukrayna tarafları, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlendi. Tahılın dünya pazarlarına ulaşmasının önünü açacak anlaşmada Rusya'yı temsilen Savunma Bakanı Sergey Şoygu imza attı. Ukrayna tarafının imzası ise Aleksandr Kurbakov tarafından atıldı. Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise her iki metni de imzaladı.

BM Genel Sekreteri Guterres: Karadeniz'de bir umut ışığı var
BM Genel Sekreteri Guterres, törenin başında "Rusya ve Ukrayna temsilcilerine hitaben söylüyorum. Böyle bir girişimin yolunu açtınız. İnsanlığın faydası herkes için önemli. Bu anlaşma aslında Dünya için imzalanıyor. Küresel gıda fiyatları rekor seviyelere vardı. Kalkınmakta olan ülkelere bir fırsat sunacak" açıklamasını yaptı.
Guterres şöyle devam etti:

- Bugün Karadeniz'de bir umut ışığı var. Bir olasılık ışığı var. Bir çare ışığı var. Dünyanın buna her zamankinden fazla ihtiyacı var. Türkiye Cumhuriyeti, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sürecin her aşaması sizin ısrarlı yaklaşımınız sayesinde oldu. Çok teşekkür ederim. Rusya Federasyonu ve Ukrayna temsilcileri, sizler böyle bir girişimin yolunu açtınız. Bu arada bu görüşmelerde insanlığın faydası herkes için önemliydi. Burada dünyanın her kesimine odaklandı. Bu anlaşma aslında bütün dünya için imzalanıyor. Küresel gıda arzının üstesinden gelebilmek için dünyanın buna her zamandan fazla ihtiyacı var. Karadeniz'deki bu umut ışığı çok parlak. Bu çalkantılı zamanlarda böyle bir umut ışığı, insanların çektiği sorunların sona ermesini sağlasın.
# istanbul # türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # cumhurbaşkanı # imza # şoygu # son # tahıl # tahıl koridoru # Tahıl Sevkiyatı Anlaşması # tahıl sevkiyatı