Çin tepki gösterdi ABD Tayvan'da geri adım atmak zorunda kaldı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret planı tartışma yarattı. Çin, ziyaretin duyurulmasıyla askeri seçenekleri değerlendirme mesajı verdi, ABD ise geri adım attı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ağustos ayında Tayvan'a seyahat etmeyi planladığını duyurdu

Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Başkanı Biden, ordunun bu ziyareti uygun görmediğini söyledi. Çin, ziyaretin duyurulmasıyla askeri seçenekleri değerlendirme mesajı vermişti.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı olan Global Times’ta “savaşın eşiğine geliriz” uyarısı yer almıştı. Bu açıklamalardan sonra ABD’den geri adım geldi.

Biden, Güney Kore ve Japonya ziyaretlerinde yaptığı konuşmalarla Tayvan gerginliğini artırmıştı. Tokyo'da açıklama yapan Biden, Çin’in operasyon başlatması halinde Tayvan'ı savunmak için askeri müdahalede bulunacaklarını söyledi.

Bu açıklamalar sonrasında Çin, sert bir şekilde cevap vererek, ABD’nin bölgede askeri bir gerginlik yaratma çabalarını eleştirmişti.

# abd # açıklama # çin # operasyon # Çin Halk Cumhuriyeti # Tayvan # Global Times # ABD Temsilciler Meclisi # Çin Komünist Partisi # Nancy Pelosi