Bulgaristan'da ''NATO öncesi daha güçlüydük'' çıkışı geldi

Bulgaristan parlamentosunda ABD’den istenen 8 yeni F-16 savaş uçağı tartışma yarattı. Eski savunma bakanı F-16’larla ordunun güçleneceğini söylerken bazı milletvekilleri de Bulgaristan’ın ‘NATO’ya katılmasıyla güç kaybettiğini belirtti.

Bulgaristan’ın ABD’den beklediği 8 adet f-16 savaş uçağı, parlamentoda NATO tartışması başlattı. Bazı milletvekilleri ‘NATO’ya katılmadan önce daha güçlüydük’ dedi.

Bulgaristan, 2019'da 8 uçak için 1 milyar 256 milyon dolar peşin ödeme yaptı. F-16’ların üreticisi Lockheed Martin, faturası peşin ödenen 8 uçağın teslimatını 2023 yılında planlıyordu. Daha sonra teslimat 2025 yılına ertelendi.

İstifa eden Kiril Petkov hükümetinin Savunma Bakanı Dragomir Zakov, ABD’den gelecek 8 yeni F-16 uçağının alımıyla ilgili gözden geçirilmiş fiyat teklifi ve donatım bilgilerini parlamentoya anlattı. F-6 satın alınması ilk oylamada kabul edildi. Ancak milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı.

Savunma Bakanı Zakov, ordunun F-16’larla daha çağdaş olacağını savundu. Bazı milletvekilleri uçakların uzun süredir bekletildiğini belirtti. Bazı milletvekilleri ise NATO’ya girince güç kaybettiklerini ifade etti.

Bulgaristan Sosyalist Partisi milletvekilleri ABD’den F-16 alımına karşı çıktı. İstifa eden hükümetin koalisyon ortağı olan, Bulgaristan Sosyalist Partisi Milletvekili Rumen Geçev, "Stratejik NATO müttefikimiz ABD, böyle bir teklifte bulunarak, bizleri köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Bulgaristan halkının ödediği para uçup gitti, beklenen uçaklar ise hala uçup gelmedi" dedi.

Bulgaristan Sosyalist Partisi Meclis Gurup Başkanı Georgi Svilenski de "Bulgaristan, bu uçakları hala ‘sazan gibi’ bekliyor" ifadesini kullandı. Muhalif "Yeniden Doğuş" partisi lideri Kostadin Kostadinov, ABD’nin Bulgaristan’ın politikasını dikte ettiğini belirterek, "Ordumuz, NATO ittifakına katılmadan önce daha güçlüydü" değerlendirmesi yaptı.

Uçakların alımının kesinleşmesi için yapılması gereken ikinci oylamanın ekim ayına kadar kadar parlamentodan geçmesi gerekiyor. Bulgaristan Hava Kuvvetleri’nin filosu sadece birkaçı uçabilen yaklaşık 15 Rus yapımı eski "MiG" tipi savaş uçağından oluştuğu belirtiliyor.

# abd # f-16 # nato # uçak # dolar # bulgaristan # ilk # savunma bakanı # Bulgaristan Sosyalist Partisi # Kostadin Kostadinov