Afganistan ile İran arasında petrol anlaşması

Enerjide bölgesel iş birliği güçleniyor....Afganistan ve İran arasında petrol anlaşması yapıldı. Taliban yönetiminin Maliye Bakanlığı, İran ile yapılan anlaşma neticesinde 350 bin ton petrol alımı yapılacağını duyurdu.

ABD'nin ağır bir yenilgi ile Afganistan'dan çekilmesinin ardından, Taliban yönetimi ülkede ekonomik yol haritasını oluşturuyor.

Afganistan ve İran arasında enerji iş birliğini güçlendirecek bir adım atıldı. Tahrana düzenlenen resmi ziyarette, iki ülke arasında petrol anlaşması imzalandı.

Taliban geçici hükümetini temsilen Maliye, Dışişleri ve Ticaret bakanlıkları, Afganistan Merkez Bankası, Ulusal Gaz ve Petrol Şirketi temsilcileri, İran'ın başkenti Tahran'ı ziyaret etti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İranlı petrol şirketlerinin temsilcileriyle görüşen Afganistan heyeti, petrol ürünlerinin alımı ve Afganistan'a nakli konularını ele aldı.

Yapılan görüşmeler neticesinde imzalanan anlaşma ile Afganistan'ın İran'dan 350 bin ton petrol alımı yapacağı duyuruldu.

Heyetler ayrıca, petrol boru hattının uzatılması, ortak petrol rafinerisi kurulması üzerinde görüştü. İş birliğini geliştirmek adına ortak bir komitenin oluşturulması üzerinde anlaşmaya varıldı.

Yapılan açıklamada petrol alımını yapacak Afgan şirketlerinin, daha sonra Taliban yönetimi tarafından belirleneceği bildirildi.

Söz konusu alımın bu yıl içerisinde başlayacağı ve yapılan anlaşma ile ülkede artan petrol fiyatlarının düşmesinin beklendiği ifade edildi.

# abd # iran # cumhurbaşkanı # Afganistan # reisi # Ulusal # petrol # tahran # dışişleri