Pakistan Büyükelçisi BM'ye Keşmir tepkisi gösterdi

Keşmir sorunu geçmişten günümüze hukuki boyutlarıyla Ankara’da tartışıldı. Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammed Gazi, panelde Batılı ülkelerin Keşmir meselesinde uluslararası hukuka uygun davranarak tavır almasını istedi.

Keşmir sorunu geçmişten günümüze hukuki boyutlarıyla Ankara’da tartışıldı. Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammed Gazi, panelde Batılı ülkelerin Keşmir meselesinde uluslararası hukuka uygun davranarak tavır almasını istedi:

- Keşmir özgürlük mücadelesi, bir yanda dünyanın en büyük ikinci Devletinin eşi görülmemiş baskısının, diğer yanda 9 milyondan fazla masum insanın yılmaz cesaret, kararlılığı, ısrarı ve azminin klasik bir örneğidir.


Stratejik Düşünce Enstitüsü Keşmir üzerine bir panel düzenledi. Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammed Qazi (Muhammed Gazi) panele konuşmacı olarak katıldı. Büyükelçi konuşmasında Keşmir halkının dış baskılar tarafından mağdur edildiğini ifade etti:

- Daha da önemlisi, 5 Ağustos 2019'daki yasadışı ve tek taraflı eylemlerinden bu yana Hindistan, araziye el koyma, Keşmirli olmayanların akını ve Yasadışı Hint işgalindeki Cammu ve Keşmir’de yabancıların ikametlerini oluşturma yoluyla kapsamlı bir askeri işgal ve demografi değiştirme stratejisi uyguluyor.
Büyükelçi konuşmasında Keşmir’in özerkliğinin kalktığını söyledi.
- Geçtiğimiz günlerde ise Keşmir’in özerklik durumu kaldırıldı. Ne 75 yıllık yasadışı Hint işgali ne de Hindistan güvenlik güçlerinin bu işgali sürdürmekteki aşırı vahşeti, Keşmir halkının ruhuna boyun eğdirmeyi başaramadı.


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarını yeterli bulmayan Büyükelçi, eleştirilerini sıraladı:

- Hindistan, Keşmirlilere ne şekilde vahşet uygulanırsa uygulansın, onların vazgeçilemez kendi kaderini tayin haklarını elde etmek için yükselttikleri sesin bastırılamayacağını kabul etmelidir. Hindistan'ın yasa dışı eylemleri, dünyayı Hindistan'ın Keşmirliler hakkındaki yanlış söylemini kabul etmesi için yönlendiremez.


Panelde konuşan emekli Tümgeneral Güray Alpar da tüm emperyalist güçlerin Keşmir'den çekilmesi gerektiğini belirtti:

- Keşmir sadece Hindistan ve Pakistan’ın sorunu değil bütün dünyanın sorunudur. Emperyal güçler ellerini burdan çekmelidir.
# ankara # hindistan # emekli # Ağustos # pakistan # Birleşmiş milletler # Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi # keşmir