Danıştay'dan zeytinliklerdeki maden faaliyetlerine ilişkin karar

Zeytinlik alanlarda maden faaliyetinin yürütülebilmesinin önünü açan yönetmelik değişikliğinin yürütmesi Danıştay 8. Daire tarafından bir kez daha durduruldu. Kararda maden faaliyetinin zeytinlik alanlarda ciddi zararlar doğurabileceği belirtildi

Zeytinlikleri tehdit eden yönetmelik yargı engeline takıldı. Danıştay, zeytinlikleri enerji ve maden şirketlerine açan maden yönetmeliğindeki değişikliğe ‘dur’ dedi.

Geçen günlerde Danıştay 8. Dairesi, Akbelen ormanını koruma mücadelesi veren köylülerin yönetmelik değişikliğine karşı açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Yine Danıştay 8. Dairesi, Tarım Orkam SEN’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na karşı açtığı davada da yönetmelik değişikliğinin yürütmesini durdurdu.

Tarım Orkam-Sen davasında, düzenlemenin Anayasanın 45. maddesine aykırı bir düzenleme olduğu, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanların madencilik faaliyetlerine açılması sonucunu ciddi zararlar olabileceği belirtildi.

Danıştay 8. Dairesi, oy birliği ile verdiği yürütmeyi durdurma kararında zeytinlik sahalardaki faaliyetlerin Kanun ile düzenlenmesi gerektiği”nin altını çizdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bu alanı kendi başına yönetmelik ile düzenleme yetkisi bulunmadığına vurgu yapıldı.

Kanun ile getirilen sınırlamalar ve yasaklamaların yönetmelikle ile ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Zeytin Yasası, zeytinliklerin 3 kilometre yakınında toz çıkaran hiçbir tesise izin vermiyordu. Yasayla birlikte birçok maden ve enerji projesi iptal edilmişti. Zeytin Yasası 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile etkisiz kılınmak istenmişti.

# danıştay # Zeytin # 2022