Rus uzmandan F-16 satışı değerlendirmesi

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı için sunduğu şartlarla ilgili Rus uzmandan dikkat çeken bir açıklama geldi. ABD'nin, F-16'ların satışı için şartlar koymasının şaşırtıcı olmadığını ifade eden Dr. Andrey Koşkin, koşullar üzerinden Türkiye'nin dizginlenmek istendiğini vurguladı.

ABD'nin F-16 satışı için Türkiye'ye sunduğu koşullar tartışılmaya devam ediyor. Koşullarla ilgili açıklama yapan Rus uzman amacın Türkiye'yi dizginlemek olduğunu vurguladı.

Rusya Askeri Siyaset Bilimcileri Derneği uzmanı Dr. Andrey Koşkin, "ABD'nin, F-16'ların satışı için şartlar koyması şaşırtıcı değil. Böylelikle Türkiye'yi dizginlemek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

- Böylece Türkiye'yi dizginlemek istediklerini ve bu şekilde Türkiye'nin ABD'nin koşulsuz egemenliğinin olduğu bir askeri ittifakın üyesi olduğunu bildirmeye çalıştıklarını bir kez daha teyit etmiş oldular. Bana göre Türkiye dış politikada tam bağımsızlık için mücadelesini sürdürecek. Askeri-teknik alanda Türk-Amerikan ilişkileri işte böyle zor koşullarda devam ediyor.


Koşkin, Ankara ile Washington arasında özellikle askeri-teknik işbirliği konularında olan mesafenin devam ediyor olmasının tartışıldığını belirtti.

- Şu anda Türkiye, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın izlediği bağımsız dış politika yörüngesiyle ilgili olarak dünya kamuoyunun, özellikle de Batı dünyasının ilgi odağında. Ankara ile Washington arasında, özellikle askeri-teknik işbirliği konularında olan mesafenin devam ediyor olması yoğun bir biçimde tartışılıyor. Washington'ın Türkiye'nin Rus S-400 uçaksavar füze sistemlerini satın alması konusunda oldukça ciddi talepleri olduğunu biliyoruz. Amerikalılar bu konuda Türkiye'deki gerçek şahıslara yaptırım bile uyguladı.

Aynı zamanda Plehanov Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı olan Dr. Andrey Koşkin, ABD'nin hala Türkiye'yi etkilemeye çalıştığına dikkat çekti.

- Bunun da ötesinde Türkiye F-35 avcı uçaklarının ortak üretiminden çıkarıldı. Fakat bu adımların hiçbirinin faydası olmadı. Türkiye, S-400'leri kendi ulusal çıkarlarına yanıt verdiği için satın aldı, ancak aynı zamanda bu NATO müttefiklerini caydırdı. Aynı zamanda ABD, Türkiye'yi etkileme çabalarından vazgeçmiyor.
# ankara # türkiye # rusya # amerika # erdoğan # ekonomi # cumhurbaşkanı # f-16 # türk # Ulusal