Enerji Bakanlığından Akkuyu açıklaması

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu'na ait olan Akkuyu Nükleer AŞ ile Türk firması IC İçtaş ile arasındaki sözleşme sorunu ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'dan açıklama geldi. Bakanlık, İhtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunulduğunu belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu'na ait olan Akkuyu Nükleer AŞ'nin Türk firması IC İçtaş İnşaat AŞ ile sözleşmesini feshetmesi ile ilgili açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında tarafların arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunulduğu belirtildi:

- Bu süreçte Bakanlığımız tarafların arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunmuştur. Önceliğimiz, projenin başından bu yana inşaat sahasında hizmet veren bütün yüklenicilerin ve çalışanların aleyhine bir mağduriyet oluşmaması ve projenin zamanında devreye alınmasıdır. Taraflara da böyle bir projede daha sağduyulu ve yapıcı bir görev düştüğünü bir kez daha hatırlatmak isteriz.


Akkuyu Nükleer Güç Santrali’inin Türkiye Cumhuriyeti’nin bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük yatırım olduğu belirtilen açıklamada, santralin yapın çalışmalarındaki son durum da paylaşıldı.


21 Temmuz'da dördüncü ve son reaktörünün temeli atılan Akkuyu NGS'nin ilk reaktörü, Cumhuriyetimizin 100. yılında devreye girecektir. Türkiye'nin en büyük projesinin hedeflere uygun bir şekilde ilerlemesi için sahada binlerce çalışan büyük bir emek sarf etmektedir. Temel amacımız, uluslararası standartları referans alarak, Nükleer Düzenleme Kurumunun denetim ve onaylarıyla ilk reaktörü projenin takvimine uygun bir şekilde, 2023'te devreye almaktır."

Akkuyu'da her biri 1200 megavat kapasiteli 4 reaktörün tam kapasite devreye girmesiyle Türkiye'nin toplam elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unun karşılanması bekleniyor.

# türkiye # rusya # türk # Temmuz # ilk # son # Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı # Akkuyu # Akkuyu Nükleer Güç Santrali # Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu