Tayvan: FETÖ'nün Asya-Pasifik üssü

Peki, ABD Asya Pasifik'teki gerilimi Tayvan üzerinden nasıl artırıyor? Tayvan Çin'e karşı nasıl kullanılıyor? Washington yönetimi, uzun zamandır Tayvan'a silah desteği sağlayor, bu kapsamda Çin'in toprak bütünlüğü hiçe sayılarak, askeri iş birliği anlaşmaları imzalanıyor. Tayvan aynı zamanda, ABD tarafından FETÖ'nün güvenli limanı haline de getirildi. FETÖ'cüler Amerikancı Tayvan yöneticilerinin kanatları altında...

ABD Tayvan'da umduğunu bulamadı. Kışkırtmalar sonuçsuz kaldı. Çin Tayvan'ın dört bir yanındaki askeri varlığıyla teyakkuzda. Peki ABD, Tayvan'ı Çin'e karşı nasıl tehdit haline getirdi? Tayvanlı yöneticiler Washington tarafından nasıl kullanılıyor?

Tayvan’da Amerikan işbirlikçisi yerel hükümetin tekrar seçilmesi üzerine ABD destekli kışkırtmalar arttı. Washington bölgeye silah sevkiyatına başladı. Askeri iş birlikleri yapıldı. ABD’nin durmadan silah sattığı Tayvan’a, eski üst düzey güvenlik-savunma yetkililerinden oluşan bir heyet de gönderdi.

2021 Kasım ayında bir Pentagon yetkilisi, AFP’ye yaptığı açıklamada Tayvan ordusunu gizlice eğittiklerini açıkladı.

Tayvan, FETÖ’cülerin de sığındığı bir liman konumunda. Tayvan’dan yönetilen FETÖ şebekesi, 15 Temmuz sonrasında Asya-Pasifik’ten Ankara ve İstanbul’a uzanan Türkiye düşmanı faaliyetlerin en önemli merkezlerinden biri haline geldi.

15 Temmuz sonrasında Türk ve Çin yetkililerin işbirliği sonucu Çin’deki FETÖ’cülerin faaliyet alanı sınırlandırıldı. FETÖ teşkilatı, Çin hükümetince tutuklanma korkusuyla Çin’de bulunan pek çok üst düzey yöneticisini de Tayvan’a kaçırdı.

Tayvan yetkilileri, hem FETÖ’cüleri koruma altına alarak süresiz oturma izni verdi hem de silah desteği sağladı.

ABD, başta Çin olmak üzere bütün Asya ülkelerine karşı Tayvan’ı bir operasyon merkezi olarak da kullanıyor.

Hong Kong ve Sincan’da istediğini alamayan ABD’nin tekrar “Tayvan kartına” sarılmış olması, ABD emperyalizminin adım adım nasıl çöktüğünü, bir kez daha gözler önüne seriyor...

# istanbul # abd # ankara # türkiye # amerika # fetö # çin # 15 temmuz # türk # savunma # Hong Kong # çok # Tayvan