Avrupa şirketlerinden Rusya’yla ticarette Türkiye formülü

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar küresel ticaret yollarını çeşitlendirdi. Rusya ile ticarette, ticari ilişkileri kuvvetli olan Türkiye öne çıktı. İhracatçı birliklerinin yöneticileri, Avrupalı şirketlerin Türkiye üzerinden Rusya'ya mal satma girişiminde bulunacaklarını ifade etti.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyon sonrası uygulanan yaptırımlar, ticaret yollarını çeşitlendirdi.

Hürriyet'in haberine göre, ihracatçılar Avrupa Birliği ülkelerindeki firmaların, Türkiye üzerinden Rusya ile ticaret yapmayı planladığını belirtti. Çünkü Rusya, Türkiye'nin temmuz ayı ihracatının en çok arttığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor:

- Rusya, temmuz ayında ihracatımızın en çok arttığı ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Savaşla birlikte özellikle ABD ve AB yaptırımlarının ardından Rusya’nın ikame arayışlarından dolayı bu talep son aylarda daha çok artış gösterdi. Talebin gittikçe artacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan AB ülkeleri de ihracatımızın çok önemli bir parçasını teşkil ediyor. Avrupalı firmaların da Türkiye’nin Rusya’yla devam eden ticari ilişkilerinden yararlanmak için bir girişimde olmaları söz konusu olabilir” diye konuştu.


Geçtiğimiz haftalarda, Türkiye ve Rusya Sanayi Çalışma Komisyonu’yla, bir ticari heyet Rusya’ya gitti.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Gökhan Turhan da, Rusya’nın AVRO ile alışveriş yapmak istemediğine işaret etti, “Rusya’nın Çin ve Türkiye dışında çok fazla seçeneği yok” dedi.

Birliğin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Talha Özger de, bu dönemde Rusya’yla ilgili doğacak fırsatların Türkiye için pozitif etki yaratacağını belirtti. "Savaşı elbette tasvip etmiyoruz. Savaş sürerken, yaşam devam ediyor. Fırsatçılık değil, doğacak fırsatlardan orta ve uzun vadede kalıcı hale gelecek projler oluşturmalıyız. Sadece günü kurtaracak değil, kalıcı hale gelecek işler yapmamız gerekiyor” açıklamasını yaptı.

# istanbul # abd # türkiye # rusya # Ukrayna # çin # operasyon # ticaret # avrupa # yaptırım # son # çok