Türkiye Rusya yakınlaşmasına İngiltere'den yaptırım tehdidi

İngiliz Financial Times gazetesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya ile yakınlaşması ile ilgili dikkat çeken bir başyazı kaleme aldı. Erdoğan’ın riskli ikili oyunu” başlığı ile yayımlanan makalede, Cumhurbaşkanının Moskova ile yakınlaşmasına ABD’den misilleme gelebileceği belirtildi.

İngiliz Financial Times gazetesi başyazısını Türkiye- Rusya ilişkilerine ayırdı. Rusya yakınlaşmasının hedef alındığı makalede Türkiye'ye yaptırım tehdidinde bulunuldu.

“Yazı işleri” imzasıyla yayınlanan makalede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya ile yakınlaşması ele alındı. Gazete Erdoğan'ın kazanmak istediği seçimler öncesi Rus sermayesini Türkiye'ye çekmek istediğini ancak Ankara'nın Moskova'yla yakın iş birliğinin, ABD'nin misillemesini tetikleyebileceği yorumunda bulundu.

Başyazı Rusya'nın Ukrayna'ya harekatının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için bir fırsat yarattığı, Erdoğan'ın önemli bir devlet adamı olarak taraflar arasında ara buluculuk yapabilmesine imkan sağladığı tespitiyle başlıyor. Ukrayna ve Rusya arasında varılan tahıl koridoru anlaşmasındaki rolü nedeniyle Erdoğan'ın övgüyü hak ettiğini belirtiyor.

Başyazıda Türkiye'nin, ABD ve AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara katılmadığını, Rusya'dan petrol ve gaz almaya devam ettiğini, hava sahasını da ticari Rus uçaklarına açık tuttuğu ifade ediliyor.

Financial Times'a göre Visa ve Mastercard'ın Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığı bir dönemde Batılı ülkeler, Mir bağlantısının, yaptırımların etkisiz kılınması için kullanılmasından endişeli. "Gerçi henüz bununla ilgili bir kanıt yok" diyen gazete, Erdoğan'ın Ukrayna istihbaratının sızdırdığı Rusya'nın bankacılık ve enerji alanlarında daha derin işbirliği yapılmasına yönelik önerilerini ise kabul ettiğini yazıyor.

# abd # ankara # türkiye # rusya # erdoğan # Putin # cumhurbaşkanı # Ülkeler # enerji # Financial Times