Kapadokya'da tartışma çıkaran yol çalışması

Türkiye'nin en önemli kültürel varlıkalarından biri olan Nevşehir'deki peribacaları, bu günlerde yol çalışması ile gündemde. Çalışmaların eserlere zarar verdiği iddia edildi. Kapadokya Alan Başkanlığı, aksine eserleri korumak için yol yapıldığını açıkladı. Vatan Partisi Nevşehir İl Başkanı Meliha Atalay, çalışmanın doğaya zarar verdiğini belirti.

Nevşehir'de Göreme-Ortahisar araasındaki ulaşımı sağlamak için başlatılan yol çalışmasının, eserlere zarar verdiği iddia edildi.

Kapadokya Alan Başkanlığı, yazılı bir açıklama yaptı.

Göreme Beldesini Ortahisar Beldesine bağlayan mevcut 2.8 km lik yolun, peribacaları, kaya oluşumları, tescilli kültür varlıkları ve kiliselerin önünden geçtiği belirtildi. Yolun her gün yüzlerce ağır tonajlı araçların tarafından kullanıldığı ve eserlere zarar verdiği ifade edildi.

Mevcut yolun sürdürülebilir olmadığı, doğal ve kültürel varlıkları olumsuz etkilediği için yeni yol çalışması yapıldığı açıklandı.

Havadan çekilen fotoğraflarla kullanımda olan yol ile yeni yolun tarihi varlıklara uzaklıkları ve etki alanları da görsel olarak sunuldu.

Konuyla ilgili konuşan Vatan Partisi Nevşehir İl Başkanı Meliha Atalay, geniş bir yol yapıldığını, çalışmanın Kapadokya'nın jeolojik yapısına aykırı olduğunu söyledi.

Eserlere zarar verilmediğini vurgulayan Atalay, "Yapılan yol hizmet verecek ancak bölgenin doğası bozulacak, Kapadokya bu kadar yıkıma dayanamaz" dedi.

# açıklama # vatan partisi # Nevşehir # kapadokya # peribacaları # Meliha Atalay