Adana'da karpuz üreticisinden planlı üretim çağrısı

Tescilli Adana karpuzunda ve kavunda, hasat mutlu bitti. Karpuzun tarladan çıkış fiyatı kiloda ortalama 3 lira oldu. Ziraat Odaları Adana İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, planlı üretim çağrısı yaptı.

Türkiye’de karpuz ve kavun üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Adana’da hasat sona erdi.

Karpuzun tarladan çıkış fiyatı kiloda ortalama 3 lira, kavunun da ortalama 4 lira olması üreticinin belini doğrulttu.

Geçen sene plansız tarım nedeniyle ihtiyaçtan fazlası ekilmişti. İhracatın önünün kapanması da karpuz üreticisine darbe vurmuştu. Karpuzun tarlada kilo fiyatı 30 kuruşa düşmüş, üreticinin de karpuzu tarlada kalmıştı.

Geçen yıl karpuz para etmeyince ekim alan 140 bin dönümden 90 bin dönümlere düştü. Bu durum üreticinin bu yıl para kazanmasını sağladı. Ziraat Odaları Adana İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, ekonominin zarar görmemesi için tarımsal planlamanın şart olduğunu söyledi.

Adana karpuzu ve kavunu bu sene özellikle Suriye ve Rusya’dan oldukça fazla talep gördü.

Fiyat Adanalı karpuz üreticisini memnun ederken, İç Anadolu bölgesinde fiyat dönem dönem 1 liranın altında seyretti. Bu durum da diğer bölgelerdeki üreticiyi zora soktu.

Üretimin sürekliliği açısından çiftçinin zarar ettiği ürünlerin devlet tarafından desteklenmesi büyük önem taşıyor.

# Adana # adana # türkiye # rusya # suriye # Tarım # kavun # Mehmet Akın Doğan # Ziraat Odaları Adana İl Koordinasyon Kurulu Başkanı