Türkiye-Finlandiya-İsveç arasındaki ilk toplantı Finlandiya'da olacak

NATO’ya katılım süreçleri başlayan İsveç ve Finlandiya ile ortak mutabakat görüşmelerinin ilk toplantısı 26 Ağustos’ta Finlandiya’da yapılacak. Hükümet, "terörle mücadelede iş birliği" ve "teröristlerin iadesi" şartıyla iki ülkenin NATO üyeliğine onay vermişti. Hükümetin "zafer" olarak sunduğu muhtıra ile NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin önü açılırken, PKK’lı ve FETÖ’cü teröristlerin iadesi konusunda iki ülkeden de henüz somut bir adım atılmış değil...

Finlandiya ve İsveç ile imzalanan üçlü muhtıra kapsamında kurulan Daimi Ortak Mekanizma, ilk toplantısını 26 Ağustos'ta Finlandiya'da yapacak.

Toplantıda Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık edecek. Heyette, Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan da temsilciler yer alacak.

Hükümet, Haziran ayındaki NATO liderler zirvesinde İsveç ve Finlandiya ile 3’lu muhtıraya imza atmış, ‘terörle mücadelede iş birliği’ ve ‘teröristlerin iadesi’ şartıyla iki ülkenin NATO üyeliğine onay vermişti.

Muhtıra sonrası Türkiye, iki ülkeden teröristlerin iadesine ilişkin taleplerini yineledi. Ancak İsveç ve Finlandiya, adi suçlularının iadelerini işleme almakla yetindi. Bu kapsamda İsveç, dolandırıcılık suçundan hapis cezası bulunan Okan Kale’nin iadesini kabul etti.

PKK’lı ve FETÖ’cü teröristlerin iadesi konusunda İsveç ve Finlandiya’dan henüz somut bir adım atılmazken, Hükümet, “zafer” olarak kamuoyuna sunduğu muhtıra ile NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin de önü açıldı.

# pkk # İbrahim Kalın # cumhurbaşkanlığı sözcüsü # isveç # türk # hükümet # nato # bakan # ilk # helsinki # finlandiya # Dışişleri Bakan Yardımcısı # Sedat Önal # Daimi Ortak Mekanizma