Yahudi lobisinden Dedeağaç kışkırtması

ABD'deki en etkin lobi kuruluşlarından “Ulusal Güvenlik İşleri Yahudi Enstitüsü”, Türkiye'yi düşman Yunanistan'ı ise fırsatlar ülkesi olarak niteledi. Enstitünün yayınladığı "Dedeağaç'ta ABD-Yunanistan İşbirliğini Geliştirmek" başlıklı değerlendirmede, “ABD ve NATO Yunanistan’ın sunduğu fırsatlardan yararlanmalı” ifadelerine yer verildi.

Ege'de Yunanistan'ın kışkırtma ve tacizleri sürerken ABD'de ise Türkiye'nin hedef alındığı bir rapor yayımlandı.

Kısa adı JINSA olan ABD'deki en etkin lobi kuruluşlarından Ulusal Güvenlik İşleri Yahudi Enstitüsü, yayınladığı bir raporda Türkiye'yi düşman Yunanistan'ı ise fırsatlar ülkesi olarak niteledi.

Estitünün, "Dedeağaç'ta ABD-Yunanistan İşbirliğini Geliştirmek" başlıklı raporunda, Rusya'nın Ukrayna operasyonu sonrası, Batı'nın, enerji tedariki ve güvenlik konusunda sağlam iş birliklerine ihtiyaç duyduğu belirtildi. Dedeağaç Limanının da bu güvenlik ve enerji ihtiyacı konusunda kritik bir öneme sahip olduğu vurgulandı. “ABD ve NATO, Yunanistan’ın sunduğu fırsatlardan acilen yararlanmalı” ifadeleri kullanıldı.


ABD'Lİ YAHUDİ ENSTİTÜSÜNDEN YUNANİSTAN KIŞKIRTMASI

Raporda, Türkiye, güvenilmez ve düşman bir ülke olarak nitelendirildi. Yunanistan ise Avrupa'nın Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltacak, güvenlik için önemli bir ülke olarak tanımlandı. Yahudi lobisinin, ABD yönetimine taviyesileri şöyle sıralandı:

- Dedeağaç'ın doğal gaz ithalat ve dağıtım kapasitesinin genişletilmesi;
- Enerji altyapısını Rusya'dan güneye çevirmesi için Avrupa’ya desteği arttırmak
- NATO'nun Atina-Kavala yakıt boru hattının Dedeağaç'a ve Doğu Balkanlara uzatılması;
- Doğu Avrupa'nın Dedeağaç ile karayolu ve demiryolu bağlantılarını geliştirmek;
- Dedeağaç limanını Rusya’dan uzak tutmak
- ABD'nin Yunanistan ile güvenlik iş birliğini daha geniş anlamda derinleştirmek.
# abd # türkiye # rusya # yunanistan # avrupa # nato # batı # Dedeağaç limanı # doğal gaz # Doğu Avrupa