Adana'da yer fıstığı üreticisi taban fiyatı talep ediyor

Adana’nın kum topraklarında turfanda yer fıstığı hasadı güzel başladı. Geçen sene maliyetin altına satış yapan üreticinin bu sene verim ve fiyattan yana yüzü güldü. Sezonun güzel başlamasına rağmen, piyasanın değişken olduğunu belirten üreticiler, üretimin devamlılığı için yer fıstığında taban fiyatı belirlenmesini istedi.

Türkiye’de yer fıstığı üretiminin yüzde 60’ının yapıldığı Adana'da, ilk turfanda yer fıstığı hasadı, Karataş ilçesinde kum topraklarda başladı.

Geçen yıllarda yer fıstığından zarar eden üreticiyi bu sene fiyat ve verim memnun etti.

Geçen sene koronavirüs kısıtlamalarından dolayı tüketim az olunca üretici tüccarın insafına kalmış, maliyetin altına satış yapmıştı. Bu sene ekim alanlarının azalması ve yer fıstığına talebin artmasıyla üretici para kazanacak.

Bu sene dönüm maliyeti 7 bin lira olan turfanda yer fıstığı, yine dönümde 500 kilo rekolte verdi. Şuan tarladan çıkış fiyatı da kiloda 24-25 lira. Üretici bu sene para kazanacak olsa da önümüzdeki yıl için önünü göremiyor.

 Yer fıstığında fiyatı tüccar belirlediği için üretici tüccarın insafına kalıyor. Üreticiler devletten taban fiyatı belirlenmesini istiyor. 

Yer fıstığında piyasa güvencesinin olmamasının yanında, çiftçi devlet desteği de alamıyor. Hal böyle olunca üretici ekimden uzaklaşıyor.

Karataş ilçesine bağlı Kapı Mahallesi’nde üretim yapan Niyazi Şaşmaz, bölgede sulama altyapısı olmamasına isyan etti. Üreticinin sulama maliyetleri altında ezildiğini belirten Şaşmaz, Seyhan Nehri’nin sularının boşu boşuna denize aktığını kaydetti.

Taşıma maliyetleri ve piyasa artışından dolayı dert yanan tüccar İdris Sincar da, artan fiyatların satışları olumsuz etkilediğini kaydetti.

# adana # türkiye # çiftçi # ilk # rekolte # yer fıstığı # devlet desteği # Taban Fiyat