ABD'yi Rusya-İran iş birliği telaşlandırdı

Rusya ve İran işbirliği Washington’da telaş havası yarattı. Wall Street Journal gazetesi, ABD’nin İran-Rusya dostluğundan duyduğu endişeyi haberleştirdi. İki ülkenin Batı yaptırımlarını aşarak ve askeri işbirliğiyle ‘ittifakın harcını kardıkları’ ifade edildi. İran’ın Rusya pazarına girmek için fırsatları değerlendirdiği vurgulandı.

ABD, Rusya-İran ilişkileri ve giderek genişleyen bölgesel iş birliğinden endişeli.

ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Wall Street Journal gazetesi, Ukrayna Savaşı’ndan sonra derinleşen Rusya ve İran işbirliğinin Washington’da bir telaş havası yarattığını yazdı.

Benoit Faucon imzasıyla yayımlanan yazı, “İran ve Rusya ittifakının harcı; tahıl, İHA ve uydularla karılıyor.” başlığını taşıyor.

Yazıda İran'ın temmuz ayında Rus tahılının bir numaralı alıcı haline geldiği belirtildi. Yine Rusya'nın İran uydusunu uzaya fırlattığı geçen hafta ise Rusya ve İran'ın ortak İHA tatbikatı düzenlediği ifade edildi.

Rusya’nın açıkladığı verilere göre İran-Rusya arasındaki ticaretin bu yıl yüzde 10 arttığı, geçen yıl ticaret hacminin yüzde 80 artarak 4 milyar dolara ulaştığı aktarılıyor.

Ayrıca Tahran’ın devlet petrol şirketinin Rus devi Gazprom’la İran’a yönelik 40 milyar dolarlık bir doğal gaz yatırımı üzerine anlaştığı kaydediliyor.

Her iki ülkenin “ABD liderliğinde dünya düzenine karşı çıkma ve ABD yaptırımlarına maruz kalma” bakımından ortak bir konuma sahip olduğu vurgulanan makalede “Ukrayna Savaşı, sürekli daha sıkı bağlardan bahsedip somut bir sonuç alamayan iki ülkenin bir araya gelmesini gerçekten de hızlandırmış görünüyor.” ifadesi yer alıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın ifadelri hatırlatıldı. Sullivan, güçlenen İran-Rusya bağlarının ABD için “büyük bir tehdit” olduğunu söylemişti.

Makalede Rusya ve İran’ın ikili ilişkilerini geliştirmesinden duyulan rahatsızlığın yanı sıra iki ülkenin Çin’le artan işbirliği de hedef tahtasına konuluyor. Geçen yıl İran’ın Çin’le petrol dışı mal ve hizmet ticaretinin 14,8 milyar dolara ulaştığı kaydedilirken iki ülke arasında 400 milyar dolar değerinde 25 yıllık ticaret anlaşması imzalandığı hatırlatılıyor.


Öte yandan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez ise Türkiye-Rusya ilişkilerini hedef almıştı. Menendez, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Rusya iş birliğinin önlenmesi gerektiğini söylemişti.

# abd # türkiye # rusya # iran # Putin # doğu akdeniz # gazprom # ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan # Rusya İran işbirliği