ABD/NATO Harkov'da Rusya'nın tuzağına düştü

"Rusya Harkov’da ağır yenilgi aldı" Bir süredir batıdan bu propaganda yayılıyor. Türkiye’de de bu haberlere geniş yer veriliyor. Peki, Harkov’da ne oluyor? Rusya Savunma Bakanlığı, taktik manevralar yapıldığını ve Ukrayna’nın 4 binden fazla askerinin öldürüldüğünü , 8 bin askerin de yaralandığını açıkladı.

Ukrayna Ordusu Harkov’da ağır kayıplar verdi. 3 günde 4 binden fazla Ukrayna askeri öldürüldü. 8 bin Ukrayna askeri de yaralandı. Böylece Batı’nın “ Rusya Harkov’da yenildi” propagandasının palavra olduğu ortaya çıktı.

Rusya Savunma Bakanlığı Harkov’un bir kısmından taktik geri çekilme yapıldığını açıkladı. Ukrayna kuvvetleri de genel taarruza geçti. Rus ordusunun gerçek birlik hareketlerini taklit eden bir dizi manevrayla Ukrayna cephesini yanılttığı kaydedildi.

Genel taarruz ABD ve Avrupa ülkelerinden gönderilen askeri yardımlarla yapıldı. NATO subayları da saldırıyı yönetti. Batı medyası bu hazırlığı Ukrayna’nın “topraklarını geri almak için” başlattığı taarruz olarak ilan etti. Rus Ordusu ise ABD ve NATO’nun planlarını altüst etti. Taktiksel çekilme ile Harkov’da geniş bir alanı boşaltan Rusya, Ukrayna Ordusuna ağır darbe indirdi. Genel taarruza kalkan Ukrayna Ordusundan 4 binden fazla asker öldürüldü, 8 binden fazla asker de yaralandı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin de Ukrayna’nın son hamlesiyle çatışmaların kızıştığını ancak durumun hala denetimleri altında olduğunu belirtti. Lugansk Halk Cumhuriyeti yönetimi ise bölge topraklarından kayıp olduğu iddiasını yalanladı.

Rus Savunma Bakanlığı, Harkov bölgesinden kısmi bir geri çekilme yaşandığını, buna karşılık Ukrayna ordusuna ağır kayıplar verdirildiğini duyurdu. Bakanlığın açıklamasında, “Özel askeri harekatın amaçlarını gerçekleştirmek üzere Harkov’un Balakleya ve İzyum mıntıkasındaki birliklerin yeniden gruplandırılıp Donetsk bölgesindeki mevzi kurma faaliyetine katılması kararı alınmıştır” ifadeleri kullanıldı. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerin üç gün içerisinde Donetsk bölgesinde “yeniden konuşlandırılacağı” bildirdi.

Harkov bölgesindeki Ukrayna birimlerinin “güçlü bir topçu, füze ve hava saldırısı” ile ablukaya alındığı belirtildi. Bunun sonucunda 6-10 Eylül günleri arasında 100’den fazla zırhlı aracın ve havan topunun yok edildiği kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da Harkov yakınlarında Su-25 savaş uçaklarıyla bozguna uğrayan Ukrayna birliklerinin görüntülerini paylaştı. Ukrayna birimlerinin tahkimat noktalarının Su-25’ten fırlatılan füzelerle vurulduğu görüldü.

Konaşenkov Ukrayna Ordusunun güney bölgesindeki tank birimleriyle Rus savunma hattını yarma girişiminin püskürtüldüğü, ABD yapımı zırhlı personel taşıyıcılara “savaş ganimeti” olarak el konulduğunu duyurdu.

# rusya # Ukrayna # avrupa # nato # batı # Bir # son # eylül # rusya savunma bakanlığı # Ukrayna Ordusu # Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov # harkov # Lugansk Halk Cumhuriyeti # İgor Konaşenkov # Donetsk Halk Cumhuriyeti # Denis Puşilin # Su-25 # Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin