Cumhurbaşkanı Erdoğan Semerkant'ta

Yükselen Asya'nın öncü ülkeleri Özbekistan'da "Semerkant" ruhuyla yapılan tarihi ŞİÖ Zirvesi'nde buluştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'nin özel konuğu olarak Semarkant'a gitti. İlk olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşen Erdoğan'ın yarın da Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geleceği belirtildi. Tarihi kararların alınması beklenen zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin Devlet Başkanı Şi ile de görüşmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünya nüfusunun yaklaşık yarısını ve küresel Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 30’undan fazlasını kapsayan dünyanın en büyük bölgesel organizasyonu olan Şanghay İşbirliği Örgütü’nün 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Özbekistan’a gitti.

Erdoğan, ŞİÖ’nün özel konuğu olarak Semerkant’taki zirveye katılıyor. Cumhurbaşkanı’nı bu zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Ağustos günü Soçi’de yapılan görüşmede davet ettiği biliniyor. Bunun üzerine ŞİÖ’nin dönem başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ŞİÖ’nin özel konuğu olarak davet gönderdi.

2 gün sürecek zirve “Semerkant ruhu” ile yapılıyor. Zirve Şanghay İşbirliği Örgütü için yeni bir aşamanın başlangıcı olarak nitelendirildi. Tarihi kırılma dönemine denk gelen zirve öncesinde ŞİÖ’nün katılımcılarının artacağı ve yeni bir uluslararası iş birliği biçiminin inşa edileceği kaydedildi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nden ABD tehdidi altında olduğu bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan geniş bir heyet ile zirvedeki yerini aldı. Türkiye, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün “diyalog ortağı” statüsü ile ilk kez “Cumhurbaşkanı” düzeyinde zirve toplantısına katıldı.

Erdoğan, Semerkant’taki diplomatik görüşmelerine Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile başladı. Cumhurbaşkanı Zirve'nin ikinci gününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek. İki liderin tahıl anlaşmasında gelinen nokta, Suriye’deki son durum, iki ülke arasında milli paralarla ticaret konuları başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeleri ele alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ŞİÖ Zirvesi’nin ikinci gününde liderlere seslenecek. Resmi öğle yemeğine katılacak Erdoğan'ın ikinci gün, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve zirveye katılan diğer devlet başkanlarıyla bir dizi ikili görüşme yapması bekleniyor.

Tarihi zirvenin ilk gününde dikkat çeken ikili görüşmeler de yapıldı. Çin Devlet Başkanı Rusya Lideri Putin ile ikili görüşme yaptı. Şİ ayrıca Kırgızıstan ve Kazakistan liderleri de bir araya geldi. Putin de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile görüştü.

Atlantik'in yakından takip ettiği zirvede ikili görüşmeler sonrası iş birliği mesajları verildi.

# türkiye # rusya # erdoğan # iran # Azerbaycan # aliyev # Putin # çin # cumhurbaşkanı # pakistan # İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi # Rusya Devlet Başkanı # Bir # kazakistan # Avrasya # ilk # son # Özbekistan # türkmenistan # Şanghay İşbirliği Örgütü # Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov # Şanghay # Azerbaycan Cumhurbaşkanı # Çin Devlet Başkanı Şi # Semerkant # Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif # ŞİÖ zirvesi # erdoğan şi cinping # Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi