Erdoğan ŞİÖ zirvesinde kritik görüşmeler yapacak

Özbekistan 15-16 Eylül'de Şanghay İş Birliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk kez ŞİÖ zirvesine katılacak. Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşecek olan Erdoğan'ın Çin Devlet Başkanı ile bir araya gelmesi bekleniyor. Tarihi zirve ile ilgili Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ŞİÖ’nün hayatında yeni bir aşamanın başlangıcına tanıklık edileceğini belirtmişti.

Şanghay İşbirliği Örgütü, “Semerkant Ruhu” ile toplanıyor. 15-16 Eylül'de Şanghay İş Birliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi'ne Özbekistan ev sahipliği yapacak.

Semerkant’taki kritik zirveye Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katılacak. Erdoğan ilk kez ŞİÖ zirvesine dahil olacak. Erdoğan’ı toplantıya bizzat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin davet etmişti.

2010 yılından sonra Şanghay İşbirliği Örgütü’ne ilgi gösteren Erdoğan, özellikle Putin ile yaptığı temaslarda Türkiye’nin bu örgüte katılımı konusunu ele almıştı.

2012’de Rus liderle yaptığı bir görüşmede AB’yi Türkiye’nin tam üyelik yolunu kapatmakla eleştirdiğini, Putin’e “Bizi Şanghay Beşlisi’ne alın, biz de AB’yi gözden geçirelim” dediğini aktaran Erdoğan, bu söylemini 2013’de de sürdürmüştü.
Türkiye, Nisan 2013’de ŞİÖ ile diyalog ortaklığı anlaşmasını imzaladı ve örgütle hukuki ilişkisinin temellerini attı.

Erdoğan'ın 2 liderle ikili görüşmeler yapması öngörülüyor. Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Erdoğan-Putin arasında yapılacak görüşmenin Soçi’de ele alınan konuların daha da ileriye götürülmesine odaklanacağı açıklamasını yaptı.

Semerkant’ta ilk kez tam üye, gözlemci üye ve diyalog ortakları ve diğer davet edilen ülke liderleriyle birlikte zirveye katılacak olan Erdoğan, böylece aile fotoğrafında da yer alacak.

 Zirveyle ilgili değerlendirmeler yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin diyalog ortağı statüsü olduğunu hatırlattı. Çavuşoğlu, "Türk Devletleri içinde üye olanlar da var, olmayanlar da var. Biz bu Diyalog Ortaklığı statüsü kapsamında özel konuk olarak davet edildik. Sonuçta bu bölge ile de ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Üyelik konusunda verilmiş bir karar yok. Bir davet de yok o yüzden varsayım üzerine yorum yapmak istemem. "ifadelerini kullandı.

Kritik toplantı ile ilgili Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev dikkat çeken bir makale kaleme almıştı. Zirvenin “Semerkant Ruhu” ile yapılacağını vurgulayan Mirziyoyev, Semerkant’ta ŞİÖ’nün hayatında yeni bir aşamanın başlangıcına tanıklık edileceğini belirtmişti.

Toplantının tarihi kırılma dönemine denk geldiğine dikkat çeken Mirziyoyev,"zirvede Örgütün katılımcıları artacak ve geleceğe dönük gündem oluşturulacaktır ki bunların hepsi çok semboliktir." vurgusu yapmıştı.

# türkiye # rusya # erdoğan # Putin # çin # cumhurbaşkanı # Bir # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin # ilk # Çin Devlet Başkanı Şi Cinping # eylül # Özbekistan # Şanghay İşbirliği Örgütü # ŞİÖ # Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev