Azerbaycan-Ermenistan Dışişleri Bakanları arasında ABD'de kritik görüşme

Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan gerginlik sonrası iki ülke Dışişleri Bakanları, ABD’de de bir araraya geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın girişimiyle yapılan görüşmede, Azerbaycan tarafı Ermenistan'ın kışkırtmalarına dikkat çekti. Blinken ise taraflara diplomasi çağrısı yaptı.

Ermenistan’ın 12 Eylül gecesi, Azerbaycan’a yönelik saldırılarıyla yaşanan gerilim sonrası iki ülke arasındaki ilk görüşme, Amerika Birleşik Devletleri’nde yapıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yapıldığı New York’ta bir araya gledi.

Görüşmede, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Karabağ savaşı sonrası bölgede barışın sağlanması için atılması gereken adımlara dikkat çekti. Ermenistan tarafının kışkırtmalarla ateşkes anlaşmasını bir çok kez ihlal ettiğini ve can kayıplarına neden olduğunu vurguladı.

Bayramov ayrıca, bölgede kalıcı barışın sağlanması için liderler arasında acil görüşmeler yapılmasının önemini vurguladı.

Üçlü görüşmenin ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki farklılıkların askeri bir çözümü yok. ABD sorunların diplomatik yolla çözümünü desteklemeye hazır.” ifadelerini kullandı.

Ermenistan güçlerinin 12 Eylül'de sınır bölgelerine yönelik saldırılarının ardından Azerbaycan Ordusu, operasyon başlatmıştı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan bölgelerini kapsayan operasyonda 400’den fazla Ermenistan askerinin etkisiz hale getirildiğini, 71 Azerbaycan askerinin ise şehit olduğunu duyurmuştu.

# abd # Azerbaycan # operasyon # Bir # Birleşmiş milletler # ilk # Ermenistan # eylül # azerbaycan ordusu # azerbaycan savunma bakanlığı # Karabağ Savaşı # ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken # Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov # Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan