Türkiye'de kalacak Azov taburu yöneticilerinin sicili

Rusya – Ukrayna esir takası sonucunda, Mariupol’da yakalanan Neo-Nazi Azov Taburunun lider kadrosundaki 5 isim, savaş sonuna kadar Türkiye’de kalmak şartıyla serbest bırakılmıştı. Azov taburu, Donbass ve Harkov’da Ruslara yönelik yağma, cinayet, insan kaçırma gibi savaş suçlarıyla biliniyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki esir değişimi anlaşması gereği Neo-Nazi Azov Taburu’nun lider kadrosundaki 5 isim, Rusya’nın Ukrayna harekatı sona erene kadar Türkiye’de kalacak.

Rusya’nın terör örgütü olarak tanıdığı Azov taburu, 2014’te Euro Maidan darbesi sonrasında kuruldu. Ukrayna’nın doğusunda örgütlenen tabur, hem Avrupa’dan hem de Ukrayna’dan nazilerin katılımıyla sayısını arttırdı.

Neo-Nazi oluşum, Ukrayna’da Roman ve Rus vatandaşları hedef alan ırkçı saldırılarıyla biliniyor. Nefret söylemleri, yağma, gasp, suikast, adam kaçırma, işkence, çetecilik ve Beyaz ırkçılığı ile tanınıyor.

Nazi Azov örgütünün Türkiye’ye gönderilen lideri 1991 doğumlu Denis Prokopenko, Dinamo Kiev tribünlerinde "Redis" lakaplı bir tribün önderiydi. 2014’ten bu yana örgütün lideri olan Prokopeko, ABD ve NATO ile sıkı ilişkilere sahip….

Denis Prokopenko’nun sağ kolu ve örgütün “İkinci adamı” Stanislav Palamar, 2014’te Donbas’ta Rus yerleşkelerine yapılan yağmaları organize etmesiyle tanınıyor. Prokopenko ile birlikte Azovstal Çelik Fabrikasında saklanan Palamar, Prokopenko’nun teslim olmasından sonra Rus Ordusu tarafından esir alınmıştı.

Savaş sonuna kadar Türkiye’de kalacak olan diğer Azov liderleri ise, Denis Şlega, Sergey Volınski ve Oleg Homenko…

Denis Şlega örgütün ön cephe komutanıydı. Mariupol’de sivilleri canlı kalkan olarak kullandı. Sergey Volınski, Azov lider kadrosu içinde asker kökenli olan tek kişi. 2014’te Kırım’da yer alan Sergey Volınski, Rusya’nın şafak operasyonu ile kuşatma altına aldığı ve derdest ettiği Ukrayna askerlerinden biri….

Oleg Homenko ismi ise tam bir muamma… Avoz Taburunun lider kadrosu içinde hakkında bilgi bulunamayan tek kişi….

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # Bir # gasp # kırım # Dinamo Kiev # suikast # kiev # İşkence # yağma # Donbass # adam kaçırma # harkov # mariupol # azov taburu # Neo-Nazi Azov Taburu # esir değişimi