Putin Batı’ya seslendi :“Batı Rusya ve Belarus’a saygıyla yaklaşmalı”

Donetsk, Lugansk, Zaporojye ve Herson'da Rusya'ya katılım referandumları devam ediyor. Halkın referanduma katılımın yüzde 50’yi geçtiği belirtiliyor. Oy kullanma işlemi için son gün 27 Eylül.

Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Zaporojye ve Herson bölgelerindeki Rusya’ya katılım referandumu oylaması devam ediyor. Oy vermeye giden Donetsk halkı referandumu değerlendirdi. Halkın Rusya’ya katılım konusunda memnun olduğu görüldü.

Herson bölgesinde oy kullanan bir kadın, bölgedeki herkesin referandum düzenlenmesini uzun zamandır dört gözle beklediğini söyledi. Herson sakinleri Rusya’ya bağlanmalarının ardından huzurlu bir yaşama kavuşmayı bekliyor.

Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun denetiminde bulunan Herson ve Zaporojye bölgelerindeki seçime katılım oranlarının yüzde 50’yi geçtiği duyuruldu. Oy kullanma işlemi 27 Eylül’e kadar devam edecek. Referandum sonuçlarının da 28 Eylül’de açıklanmaya başlaması bekleniyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, referandum yapılan Zaporojye bölgesinde Ukrayna tarafında savaşan 100’e yakın yabancı paralı askeri etkisiz hale getirdiğini duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD'nin verdiği Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sisteminin ellerine geçtiğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Ukrayna'ya 457 milyon dolarlık yardım kararı aldıklarını belirtti.

Rusya'nın Karadeniz kenti Soçi'de Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yla bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın Rusya ve Belarus'a saygıyla yaklaşması gerektiğini de ifade etti.

Öte yandan ABD, Rusya sınırına HIMARS roket sistemleri gönderecek. Letonya’da NATO kapsamında düzenlenen bir tatbikat için Baltık ülkesine HIMARS roket sistemleri gönderileceği duyuruldu. Washington yönetimi, daha önce Ukrayna’ya da HIMARS roket sistemleri göndermişti.

# rusya # Ukrayna # Putin # referandum # Bir # belarus # Soçi # rusya savunma bakanlığı # Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko # ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken # Donetsk # Zelenski # Lugansk # Lugansk Halk Cumhuriyeti # Donetsk Halk Cumhuriyeti # Herson # Zaporojye # Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski