Gazprom'dan Moldova açıklaması

Rus enerji şirketi Gazprom, Moldova'nın doğal gaz sözleşmesini her an feshedebileceklerini kaydetti. Moldova’da bu yılın ocak ayında yeterli doğal gaz temin edilememesi nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti. Ayrıca Danimarka Enerji Ajansından bir açıklama geldi. Ajans, Rusya'ya ait Kuzey Akım 2 boru hattındaki gaz sızıntısının durduğunu duyurdu.

Gazprom’dan Moldova’ya gaz akışını kesme uyarısı geldi.

Rus enerji şirketinden yapılan yazılı açıklamada, Moldova’nın düzenli olarak ihlal ettiği doğal gaz sözleşmesini her an feshedebileceği belirtildi:

- Moldova tarafı, tedarik edilen gazın ödeme koşullarına ilişin sözleşme hükümlerini düzenli olarak ihlal etmektedir. Aynı zamanda daha önceki yıllarda tedarik edilen gaza ilişkin borçların ödenmesi konusunda henüz bir anlaşma imzalamadılar. Bu nedenle Gazprom, mevcut sözleşmeyi dilediği zaman feshetme hakkına sahiptir.


Moldova Başbakan Yardımcısı Andrey Spınu, yaptığı açıklamada, Gazprom’un Moldova’ya günlük 8 milyon metreküp yerine 5,7 milyon metreküp doğal gaz sevk ettiğini, Moldova’nın daha fazla gaza ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.

Ayrıca Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında görülen sızıntılar doğal gaz krizine neden olmuştu.

Sabotaj iddialarının da gündeme geldiği sızıntıyla ilgili Avrupa'yı rahatlatan açıklama Danimarka Enerji Ajansı'ndan geldi.

Danimarka Enerji Ajansının Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kuzey Akım 2 boru hattını işleten şirket tarafından, Rusya'dan Almanya'ya uzanan boru hattındaki basıncın dengelendiği konusunda bilgilendirildikleri bildirildi. Bunun boru hattındaki sızıntının durduğuna işaret ettiği belirtildi.

# rusya # almanya # isveç # Moldova # twitter # avrupa # Bir # doğal gaz # gazprom # kuzey akım