HDP'li Güzel için gözler Karma Komisyon'da

Meclis Hazırlık Komisyonu, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in neden dokunulmazlığının kaldırılmasına dair raporunu tamamladı. Gözler üst komisyon Meclis Karma Komisyonu’na çevrildi. Komisyonun 16 Şubat’ta toplanması beklenirken süreci Meclis Hazırlık Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Ramazan Can Ulusal Kanal’a anlattı. AYM'de devam eden HDP kapatma davası ile ilgili de konuşan Can, bir siyasi partinin devletin birlik ve bütünlüğüne zarar vermemesi gerektiğini vurguladı.

Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Uğur Pideci

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik rapor hazırlandı. Gözler, Meclis Karma Komisyonu’na çevrildi.

Teröristle fotoğrafları ortaya çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçu kapsamında 2 fezleke hazırlanmıştı. Fezlekeleri inceleyen Meclis Hazırlık Komisyonu, Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması ve yargılamasının yapılması gerektiğine oy çokluğuyla karar verdi.

3 Şubat'taki kararın ardında komisyon raporunu tamamladı. Artık süreci üst komisyon olarak
Meclis Karma Komisyonu devam ettirecek. Karma Komisyon'un süresi 1 ay olacak. Ancak Mart ayına kalmadan sürecin tamamlanması bekleniyor.

Karma Komisyon’da HDP’li Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verilirse rapor Meclis Genel Kurulu’na havale edilecek. Orada da benzer karar çıkarsa Semra Güzel'in yargılanmasının önündeki engel kalkacak.

Bu arada Semra Güzel'in dışında kalan diğer 55 HDP'li vekilin bini aşkın fezlekesi Meclis raflarında bekliyor. Diğer yandan da HDP kapatma davası Anayasa Mahkemesi'nde devam ediyor.

Hazırlık Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Ramazan Can, Semra Güzel'in fezlekesi ve HDP'nin duruma dair Ulusal Kanal canlı yayınında soruları yanıtladı. Can, bir siyasi partinin devletin birlik ve bütünlüğüne zarar vermemesi gerektiğini vurguladı:

- Savunmasını yapmaya gelmedi. Kerestecioğlu geldi. 7 gün asgari bir savunma süresi verdiğini düşünürsek 9’dan hesaplarsak ayın 16’sında gündeme alabilir sonra da gündeme alabilir. Bizde Hazırlık Komisyonu’nda oluşan süreç Karma Komisyon’da da devam ediyor. Kendisi savunabilir başka bir milletvekiline savundurabilir. Aynı safha burada da devam edecek.
- Semra Güzel’den daha fazla dosyası olan HDP’li milletvekili de var. Siyasetçi olarak hep şunu diyoruz HDP’ye terörle aranıza çizgi koyun mesafeyi belirleyin. Buna riayet edilmediği takdirde TBMM’de bunun yaptırımı vardır.
- AK Parti olarak kuruluş felsefemizden bu yana partilerin kapatılmasına karşıyız ama bu şu demek değildir devletin düzenine, nizamına birlik ve bütünlüğüne halel gelecek şeylerden sakınmak lazım. Cezanın şahsiliği ilkesi esastır. Eğer bir milletvekili bir il başkanı bir siyasi figür anayasal düzene karşı bir suç işlemişse o şahsi alanda bir cezalandırılmalıdır. Fakat parti hükmü şahsiyetini temsil edenler noktasındaysa bu ilişki iç içe girmektedir.
# pkk # terörist # hdp # ulusal kanal # haber # Ulusal # kanal # dokunulmazlık # karma komisyon # Semra Güzel # Ramazan Can # Buse Gençtürk # hazırlık komisyonu