Emek cephesi özelleştirmeye karşı uyardı

Vatandaşın cebini yakan yüksek elektrik faturaları tartışılıyor. Stratejik önemde olan enerji sektöründeki şirketlerin yüzde 27'sinde örgütlü Tes-İş Sendikası konuyla ilgili Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yaptı. Vatandaşa ucuz elektriğin verilmesi için önerilerini anlatan Tes-İş Genel Başkanı Ersin Akma, kritik bir alan olan enerji sektöründe yeni özelleştirmelerin yapılmaması için uyarılarda bulundu.

Yurttaşların ucuz elektriğe ulaşımı için önerilerini açıkladı, devletin üzerine düşen görevleri yerine getirmesini istedi.

Yüksek gelen elektrik faturaları vatandaşın belini büktü. Esnaf epenklerini kapatma noktasına geldi. Hal böyle iken elektrikte kamulaştırma çağrıları da yükseldi.

Türk-İş'e bağlı enerji iş kolunda özel şirketlerin yüzde 27'sinde örgütlü Tes-İş Sendikası Genel Başkanı Ersin Akma Ulusal Kanal'a konuştu. Özelleştirmeye karşı verdikleri mücadeleyi anlatan Akma, yurttaşların ucuz elektriğe ulaşımı konusunda önerilerini paylaştı:

- Elektrik en stratejik alan. Burada kar marjı gözetmeksizin devlet EPDK üzerine düşen en alt noktada denetlemeleri yapmaları. Ucuz şekilde halka iletmek durumunda. Şirketler de buralarda tabi gerekli yatırımları yapmaları, kaçakların azaltılması ve gerekli alt yapı yapıların yapılması görevleri var. Kurdaki öngörülebilirliği sağlayarak vatandaşı fiyat mekanizmalarına müdahale ederek en uygun fiyatla buluşturması gerekir.

- Bununla ilgili mücadele verdik. Bu konjöktürde engellenemedi. Şimdi burada tabi çalışanlar olarak 27 yüzde örgütlüyüz. Yeraltı kaynaklarımız ithalata dayalı. Hidroelektrik santrali yapıldı. İthal kömüre dayalı. Kaynak çeşitliliğini artırmamız lazım. Yenilenebilir kaynaklarını arttırmamız lazım Dışa olan bağımlılığı azaltmak lazım.

Akma, bir dönem Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi TEİAŞ'ın özelleştirilmesi konusunun gündeme geldiğini hatırlattı. Stratejik önemdeki enerji iş kolunda yeni özelleştirmelere fırsat verilmemesi için çağrı yaptı.

# türkiye # kar # elektrik # özelleştirme # Devlet # Ulusal # enerji # kamulaştırma # kanal # tes-iş # Emek cephesi # elektrik faturası # elektrik dağıtımı