Yastık altı altınlar için yeni düzenleme

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması çalışmasının ayrıntıları belli oldu. Fiziki altın teslim noktaları bankalar, platformlar ve kuyumcular olacak. Vatandaş, kuyumcular üzerinden fiziki altınlarını sisteme aktaracak ve sistemden çekebilecek. Yıl sonuna kadar ise on bin kuyumcu sisteme dâhil edilecek.

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik yeni tedbirlerin ayrıntıları netleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı çalışmada kuyumcu, rafineri ve banka arasında üçlü bir mutabakat veya teyit sistemi oluşturulacak. Kişiler, kuyumcular üzerinden fiziki altınlarını sisteme aktaracak ve sistemden çekebilecek.

Yeni sistem, rafinerileri ve bankaları daha sıkı bir iş birliğine sevk edecek, rafineriler ve kuyumcular anlaşarak kendi toplama ve dağıtım kanallarını oluşturacak.

Finansal sisteme kazandırılan fiziki altın, kuyumcu tarafından rafineriye teslim edilecek. Rafineri tarafından da rafinajı yapılmış altın bankaya iletilecek. Söz konusu fiziki altın, karşılık olarak banka nezdinde tutulacak.

Vatandaş, kuyumcular üzerinden fiziki altınlarını sisteme aktaracak ve sistemden çekebilecek.

Kişilerin darphane üretimi ziynet altın tasarruflarına özel olarak katılım bankalarında ve kamu bankalarında doğrudan çeyrek hesabı açma uygulaması da 1 Mart'tan itibaren başlayacak.

Çeyrek katılım ve vadeli hesaplar uygulaması da 15 Mart'tan itibaren uygulamaya alınacak.

Kuyumcu ağları yaygınlaştırılacak. Mart ayı itibarıyla bin 500, yıl sonuna kadar ise on bin kuyumcu sisteme dâhil edilecek.

Bankalar her ilde en az bir şubesini bu sistemle ilişkilendirecek.

Takasbank tarafından uygulamaya koyulan altın transfer sisteminin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi yoluyla yatırımcılar, bankalarda bulunan altın hesaplarının transfer işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilecek.

# ekonomi # maliye # vatandaş # Kamu # Altın # kuyumcu # bakanlık # kanun teklifi # yasa # hazine # dağıtım # nebati # yastık altı altın # kanun düzenlemesi