Vladimir Putin: ''Avrupa'da savaş istemiyoruz''

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'da savaş istemediklerini belirtti. Kremlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşen Putin, Ukrayna konusunda Batı'yı birkez daha uyardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve Batı’nın Ukrayna’yı işgal iddialarını bir kez daha kesin bir dille reddetti, Avrupa’da savaş istemediklerini belirtti.

Vladimir Putin, Kremlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesinin "güvenliğin bölünmezliği" ilkesine aykırı olduğunu belirten Putin, ABD ve Batı’yı bir kez daha uyardı.

Batı'nın güvenliğini başka ülkelerin güvensizliği üzerine kurmaması gerektiğini söyledik. Rusya'nın zorla çevrelenmeye çalışılması ulusal güvenliğimize bir tehdittir ve Rusya buna müsade etmeyecektir.

Güvenlik garantileri ile tekliflere ABD ve NATO’dan “yapıcı yanıt alamadıklarını” yineleyen Putin, yine de “istişare edilebilecek” unsurların olduğuna dikkati çekti. “Avrupa’da savaş istemiyoruz” dedi.

Füzeler ve başka konularda görüşmelere devam etmeye hazırız. Avrupa'da savaş istemiyoruz. Bu nedenle müzakere süreci konusunda tekliflerde bulunduk. Diyaloğun bu şekilde gelişeceğini umuyoruz.

Rus askeri birliklerinin Ukrayna sınırından çekilmeye devam edip etmeyeceği yönündeki soru üzerine Putin, bölgedeki duruma göre hareket edeceklerini belirtti.

Durumun nasıl gelişeceği sorusuna kim cevap verebilir? Şimdilik hiç kimse. Ancak diplomatik yollarla çözülmesi için gündeme getirdiğimiz konularda ortaklarımızla anlaşmaya niyetliyiz ve gayret edeceğiz. Bu konular, çok iyi biliniyor; NATO’nun genişlememesi, ittifakın altyapısının 1997 yılına göre geri çekilmesi ve sınırlarımızın yakınlarında saldırı sistemlerinin konuşlandırılmamasır.
# abd # rusya # Ukrayna # saldırı # güvenlik # avrupa # nato # Devlet # vladimir putin # batı # Ulusal # joe biden # füze # diplomasi