ABD Kiev Büyükelçiliğini taşıdı

Karadeniz’de savaş kışkırtıcılığına devam eden ABD, Rusya tehdidi iddiasayla Kiev büyükelçiliğini geçici olarak taşıdı. Washington yönetimi ayrıca Belarus ve Moldova'daki Amerikan vatandaşlarının bu ülkeleri terk etmeleri çağrısı yaptı. Ukrayna’da ise, Rusya'nın saldıracağı iddia edilen 16 Şubat, “Birlik Günü" adıyla resmi tatil ilan etti. Zelenskiy, ulusal sesleniş konuşmasında ABD ve batıya yüklendi, Ukrayna'yı terk eden politikacı ve bürokratları geri çağırdı.

Asılsız iddialarla Ukrayna üzerinden savaş kışkırtıcılığına devam eden Amerika Birleşik Devletleri, Kiev büyükelçiliğini taşıdı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, artan güvenlik endişeleri nedeniyle Kiev'deki elçilik faaliyetlerini geçici olarak Lviv kentine taşıdıklarını açıkladı.

Biden yönetimi ayrıca, Belarus ve Moldova'daki Amerikan vatandaşlarına da bu ülkeleri terk etmeleri çağrısı yaptı.

KİEV 16 ŞUBAT'I "BİRLİK GÜNÜ" İLAN ETTİ

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın saldıracağı gün olarak iddia edilen 16 Şubat'ı "Birlik Günü" adıyla resmi tatil ilan etti. Zelenskiy sosyal medyadan yaptığı ulusal sesleniş konuşmasında ise, Rusya’dan çok ABD ve batıya yüklendi. “Tarih vererek bizi büyük bir savaşla korkutuyorlar. Dış politika yönetimimizi almak istiyorlar” ifadelerini kullanan Zelenskiy, batılı ülkeleri, bilgi kirliliği oluşturarak halk arasında paniğe neden olmakla eleştirdi.

Amerikan basınında ABD Başkanı Joe Biden'ın Batı ülke liderlerini, 16 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırabileceği yönünde bilgilendirdiği öne sürülmüştü.

ZELENSKİY UKRAYNA'DAN KAÇANLARA SESLENDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, konuşmasında ülkeyi terkedenleri de geri çağırdı. Ukrayna’dan ayrılan politikacı, bürokrat ve iş insanlarına seslenen Zelenskiy, “Böyle bir durumda bizimle, Ukrayna halkıyla beraber olmanız asil görevinizdir” ifadesini kullandı.

# abd # rusya # Ukrayna # Putin # güvenlik # karadeniz # Devlet # batı # Biden # Ulusal # moskova # savaş # işgal # 16 Şubat # kışkırtma # kiev # provokasyon # Zelenskiy