AB Rusya'yı yaptırımla tehdit etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Avrupa ile savaş istemiyoruz” açıklamasına karşın, ABD ve Avrupa işgal iddiasındaki ısrarını sürdürüyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Kırım’daki askerlerini çektiğine dair bir kanıt göremediklerini söylerken, Avrupa Birliği yaptırım tehditlerini yineledi. Batının iddia ve tehditlerine yanıt veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Batı'nın Ukrayna etrafındaki histerisi, bizi derin şaşkınlığa uğratıyor" ifadelerini kullandı.

Rusya’nın askerlerini Kırım’dan çekmeye başladığını açıklamasına rağmen, Batının savaş histerisi devam ediyor.

Rusya Devlet Başkaı Vladimir Putin’nin “Avrupa ile savaş istemiyoruz açıklamasının hemen ardından ABD Başkanı Joe Biden da kamera karşısına geçerek, işgal iddialarını yineledi.

Rus askerlerinin Kırım’dan çekildiğine dair kanıt göremediklerini söyleyen Biden, “olası bir işgale uzun vadeli yaptırımlarla karşılık vereceğiz. ABD, NATO'nun toprak bütünlüğünü korumak için her şeyi yapacak." ifadelerini kullandı.

Öte yandan NATO ülkelerinin savunma bakanları, Rusya gündemiyle Brüksel’de toplandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, ABD Başkanı Biden benzer şekilde, Moskova'dan umut verici mesajlar gelmesine rağmen işgal tehlikesinin devam ettiğini öne sürdü:

- Moskova'dan dün aldığımız işaretler ve mesajlar, ihtiyatlı bir iyimserliğe zemin sağlıyor. Ama aynı zamanda Rus güçlerinin çekildiğini görmedik. Gördüğümüz şey, Ukrayna çevresinde asker sayısının arttığı ve daha fazla askerin yolda olduğu. Rusya'da hala işgal başlatma kapasitesi var hiçbir uyarı yapmadan bu işgali başlatabilir.

Rus tanklarının trenlere yüklendiği görüntülerin hatırlatılması üzerine Stoltenberg, bu görüntülerin gerçek bir geri çekilme görülemeyeceğini savundu.

Avrupa Birliği yetkilileri de Rusya’ya yönelik yaptırım tehditlerini yineledi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosu’nda Rusya-Ukrayna konulu oturumda bir araya geldi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Rusya’nın, Ukrayna konusunda birbiriyle çelişen sinyaller verdiğini söyledi. Von der Leyen, buna karşın Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesinde Minsk Anlaşması dışında alternatif olmadığı yönündeki söyleminin sevindirici olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise "diplomatik bir çözüm geliştirmek istiyoruz ancak gerektiğinde kullanılmaya hazır sağlam bir yaptırım paketimiz var” diye konuştu, birliğin Ukrayna’ya desteğini yineledi.

NATO ve Avrupa Konseyi’nin, Rusya’nın Ukrayna sınırından asker çekmediği yönündeki iddialarına ve yaptırım tehditlerine Moskova’dan yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, " Batı'nın Ukrayna etrafındaki histerisi, bizi derin şaşkınlığa uğratıyor" dedi:

- topraklarımızda ne yaparsak yapalım, batı bize nasıl davranmamız gerektiğini söyleme hakkına sahip olduğunu düşünüyor. Bu, son çağrılarda görülüyor.

Batılı ülkelerin Rusya'yı yaptırım uygulamakla sürekli tehdit ettiğini belirten Lavrov, İngiltere'nin Rusya'ya yönelik ek yaptırımların uygulanmasını öngören yasa tasarısı hazırladığına dikkati çekti. Rusya'nın buna karşılık vereceğini vurguladı:

- Londra'nın Rusya ile batı arasındaki ilişkilerde provokatör rolüne ne kadar alıştığını ve bu rolü ne kadar sevdiğini biliyoruz. Rusya, batı'nın yapmaya çalıştıklarına kayıtsız kalmayacaktır.

# abd # rusya # amerika # Ukrayna # nato # avrupa birliği # Devlet # ab # batı # savunma # son # Rusya Ukrayna