Rusya'dan Kiev'e Donbass uyarısı

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'taki çatışmalarla ilgili Rusya ve Ukrayna'dan açıklamalar geldi. Moskova Donbass'taki durumun "çok tehlikeli" olduğunu belirtirken, Kiev bölgeye operasyon başlatma niyetinde olmadıklarını duyurdu. Çatışma bölgesinde "Ülkemizde yabancı güç istemiyoruz" açıklaması yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile doğrudan görüşme teklifini de yineledi.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’ta çatışmalar yeniden başladı. Rusya basını, Ukrayna ordusunun son 24 saat içerisinde Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni 29 defa bombaladığını duyurdu.

Çatışma bölgesiyle ilgili Rusya ve Ukrayna’dan peş peşe açıklamalar geldi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Donbass'ta durumun endişe verici ve çok tehlikeli olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ellerinde, bölgeye Arnavutluk, Kosova ve Bosna Hersek'ten, paralı askerlerin gönderildiğine dair bilgiler olduğunu belirtti.

UKRAYNA'DAN DONBASS AÇIKLAMASI

Ukrayna ise, bölgeye operasyon başlatma niyetinde olmadıklarını duyurdu. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, “Ukrayna savunmasını artırıyor. Ancak askeri operasyonlar düzenleme niyetimiz yok." ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY'DEN ABD VE BATI'YA MESAJ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Donbass’ta çatışma bölgelerini ziyaret etti. Dikkat çeken açıklamalar yapan Zelenskiy, Ukrayna’nın NATO üyeliği şansının gitgide azaldığını söyledi. “Somut nedenler var” diyen Zelenskiy bunları “Rusya’nın direnişi ve İttifak içindeki bazı üye ülkeler” olarak tanımladı.

Ukrayna’nın yabancı güçlere “ihtiyacı olmadığını” da vurgulayan Volodimir Zelenskiy, “Yabancı bayraklı askerlere egemenlik sahamızda ihtiyacımız yok. Bunu istemiyoruz.” İfadelerini kullandı. Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya ile doğrudan görüşme teklifini de yineledi.

ABD, İngiltere ve müttfikleri, Rusya’nın saldıracağı iddiasıyla Ukrayna’daki diplomatlarına ve vatandaşlarına, ülkeyi terk etme çağrısı yapmıştı. İngiltere gibi bazı NATO ülkeleri de Ukrayna ordusunda eğitim faaliyeti görevinde olan askeri personelini ülkeden çekmeye başladı.

ÇİN'DEN MİNSK ÇAĞRISI

ABD ve batının, Ukrayna üzerinden yürüttüğü savaş kampasına karşı Çin’den de açıklama geldi. Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Cang Cun,Ukrayna sorununun Minsk protokolleri zemininde çözülmesi çağrısı yaptı.

Cang, 2015 yılında imzalanan, "Minsk 2" olarak da bilinen "Minsk Protokollerinin Uygulanması İçin Tedbir Paketi"nin Ukrayna sorununun çözümü için tüm taraflarca temel ve bağlayıcı bir siyasi belge olarak görüldüğünü belirtti. "Ukrayna sorununun çözümü için bu paketin uygulanmasına dönmek zorunludur." dedi.

"STRATEJİK CAYDIRICILIK" TATBİKATI

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, 19 Şubat’ta balistik füzelerin de deneneceği "stratejik caydırıcılık" tatbikatı düzenleneceğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığının açıklamasına göre, tatbikata, Havacılık ve Uzay Kuvvetleri, Güney Askeri Bölgesi, Stratejik Füze Kuvvetleri, Kuzey ve Karadeniz filoları katılacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de tatbikatları başkomutan sıfatıyla izleyeceği bildirildi.

# abd # ingiltere # rusya # Ukrayna # Putin # çin # tatbikat # nato # Sergey Lavrov # Devlet # Birleşmiş milletler # ittifak # son # kiev # rusya savunma bakanlığı # Zelenskiy # şubat # Donbass # misk