Çin'den Ukrayna çağrısı

Güvenlik garantilerine ilişkin yazılı yanıtını ABD'ye ileten Rusya, Ukrayna'yı işgal planı olmadığını bir kez daha yineledi, batının Kiev'e silah sevkiyatını durdurmasını istedi. ABD ve Batı ise, medya eliyle savaş kampanyasına devam ediyor. Amerikan Politico gazetesi, sözde saldırı için yeni bir tarih verdi; Rusya'nın UKrayna'yı 20 Şubat'ta işgal edeceğini iddia etti. ABD ve Batının Ukrayna üzerinden Rusya ve bölge ülke ülkelerine karşı yürüttüğü savaş kampanyasına karşı Çin’den de açıklama gel

Rusya ve ABD Dışişleri Bakanları, Ukrayna konusunu görüşmek üzere bir araya gelecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın görüşme talebine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan olumlu yanıt geldiğini ve ikilinin gelecek hafta Avrupa’da görüşeceklerini açıkladı.

Washington yönetimi medya kampanyasıyla işgal iddialarını gündemde tutma gayretini de sürdürüyor.

İşgal yalanının çöktüğü 16 Şubat’ın ardından, Amerikan medyasında bu kez 20 Şubat telaffuz edilmeye başlandı. Politico Gazetesi, analiz uzmanlarının görüşlerine dayandırdığı haberinde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale 20 Şubat’ta başlayabileceğini yazdı. Rusya-Belarus tatbikatının 20 Şubat’ta biteceği hatırlatılan haberde, “Kremlin’in bu tarihten sonra atacağı adımlar gerçek niyetlerini ortaya koyacak” ifadeleri kullanıldı.

ABD ve batının, Ukrayna üzerinden yürüttüğü savaş kampanyasına ilişkin Çin’den de açıklama geldi. Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Cang Cun,Ukrayna sorunun Minsk protokolleri zemininde ile çözülmesi çağrısı yaptı.

Cang, 2015 yılında imzalanan, "Minsk 2" olarak da bilinen "Minsk Protokollerinin Uygulanması İçin Tedbir Paketi"nin Ukrayna sorununun çözümü için tüm taraflarca temel ve bağlayıcı bir siyasi belge olarak görüldüğünü belirtti. "Ukrayna sorununun çözümü için bu paketin uygulanmasına dönmek zorunludur." dedi.

Güvenlik garantilerine ilişkin Washington’a yazılı yanıtını ileten Moskova, Rusya’nın Ukrayna'yı işgal planı bulunmadığını vurgularken, tüm ABD güçlerinin Orta ve Doğu Avrupa'dan çekilmesini istemişti.

Mektupta, Ukrayna çevresinde gerilimi azaltmak için Kiev'in Minsk Anlaşmasına uyması ve Ukrayna'ya silah sevkiyatının durdurulması gerektiği belirtilmişti.

Rusya ayrıca, Washington’daki müsteşarının sınırdışı edilmesine karşılık, ABD Büyükelçi Yardımcısı Bartle Gorman'ı da ülkeden göndermişti.

# abd # rusya # Ukrayna # çin # silah # güvenlik # avrupa # medya # şubat