Atlantik Rusya’ya karşı yaptırımlara sarıldı

ABD, İngiltere, Kanada ve Avrupa Birliği, Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarını açıkladı. Yaptırımlarda Rusya bankaları ve askeri sektör temsilcileri hedef alındı.

Rusya’nın Donbass’taki Cumhuriyetleri tanımasının ardından Atlantik ülkeleri, Moskova’ya yönelik yaptırım kararları açıkladı. Yaptırımlarda Rusya bankaları ve askeri sektör temsilcileri hedef alındı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 5 Rus bankası ve 3 yetkiliyi yaptırım listesine aldıklarını açıkladı:

- Bu bankalar Rossiya, Is Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank ile ayrıca 3 kişiyi de yaptırım listesine dâhil ediyoruz. Bu kurum ve kişilerin İngiltere’deki varlıkları dondurulacak, ülkeye seyahat etmeleri yasaklanacak ve tüm İngilizlerin bu kişilerle herhangi bir ticaret yapması yasaklanacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri ise, Rusya'nın VEB ve PSB bankaları ile 42 iştirakine yaptırım uygulama kararı aldı. Washington ayrıca, aralarında Rusya Federal Güvenlik Servisi Direktörü Denis Bortnikov’un da olduğu 5 ismi yaptırım listesine ekledi:

- Rusya'nın iki büyük finans kuruluşu veri ve askeri bankalarına yaptırım uyguluyoruz. Bu, Rus hükümetinin Batılı finans kuruluşlarından artık para kazanamayacağı anlamına geliyor. Rusya artık ne Avrupa'da ne de ABD'de piyasadan borç ticaret yapamayacak.

ABD Başkanı Joe Biden, Moskova’nın Ukrayna’daki iki cumhuriyeti tanıma kararını ''işgalin başlangıcı'' olarak nitelerken, Rusya ile savaşma niyetlerinin olmadığını da sözlerine ekledi.

Biden’ın yaptırım kararlarına ilk tepki ABD içinden, Eski Başkan Donald Trump’tan geldi. Rusya’nın Donbass hamlesinin ''dâhice'' olduğunu belirten Trump, "Zayıf yaptırımlar, bir ülkenin ve stratejik önemdeki toprakların ele geçirilmesiyle kıyaslandığında çok önemsiz." ifadelerini kullandı.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise, Biden’ın ''işgal'' nitelemesine karşı çıktı. Le Maire, "İşgal, Ukrayna’daki durum için doğru bir tanımlama değil. Sözlerinizi tartmalısınız.'' dedi.

İngiltere ve ABD’nin yanı sıra Kanada ‘da Rusya’ya ekonomik yaptırım açıklayan ülkeler arasındaydı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ilk aşamada Kanadalıları, Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleriyle ile tüm finansal anlaşmalardan men edeceğini duyurdu:

- Bu saldırganlığın ağır bir ekonomik bedeli olacak

Bir yaptırım açıklaması da Avrupa Birliği’nden geldi. Avrupa Birliği, Donbass’taki Cumhuriyetlerin tanınmasına onay veren Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma’nın 351 üyesi ile askeri sektörden 27 isme ekonomik yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Rusya’nın Avrupa'da finans elde etmesini engellemeye çalışacaklarını söyledi. Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı ile ilgili soruya ise yanıt vermedi.

# abd # ingiltere # rusya # donald trump # Ukrayna # Putin # Kanada # avrupa birliği # Devlet # ab # banka # Biden # yaptırım # moskova # işgal # askeri # Donetsk # Lugansk