Zelenskiy'den ''yalnız bırakıldık'' açıklaması

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkenin savunulmasında yalnız bırakıldıklarını ifade etti. Zelenskiy açıklamasında ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmak istemesiyle ilgili, ''Biz zaten NATO'da değiliz, ancak bu durumda hangi garantileri alacağız? En önemlisi de, onları bize tam olarak hangi ülkeler verecek?'' dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yeni bir açıklama yaptı.

Rusya'nın Donetsk ve Lugansk bölgelerine düzenlediği askeri destek operasyonu karşısında ülkesinin yalnız bırakıldığını ifade eden Zelenskiy, Batı'ya tepki gösterdi.

Batı'nın sadece destek açıklaması yaptığını söyleyen Vladimir Zelenskiy, Moskova'nın Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmak istediklerini duyduklarını belirterek şunları ifade etti:

Bugün Moskova'dan Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmak istediklerini duyduk. Rusya'dan korkmuyoruz, Rusya'yla konuşmaktan korkmuyoruz, ülkemiz için güvenlik garantileri hakkında, hiçbir şey hakkında konuşmaktan korkmuyoruz, tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Biz zaten NATO'da değiliz, ancak bu durumda hangi garantileri alacağız? En önemlisi de, onları bize tam olarak hangi ülkeler verecek?

Zelenskiy, sosyal medyada yayınladığı videoda, Avrupalı liderlerin Rusya’dan korktuğunu söyledi. NATO’nun Ukrayna'yı üyeliğe kabul etmeye hazır olmadığını vurguladı.

Kim Ukrayna'ya NATO'ya girme garantisi vermeye hazır? Bugün 27 Avrupa liderine, Ukrayna'nın NATO'da olup olmayacağını direkt olarak sordum. Hepsi korkuyor, cevap vermiyorlar.

Ukrayna’nın batılı ülkeler tarafından yalnız bırakıldığını vurguluyan Zelenskiy, Avrupa’nın yaptırım açıklamalarını da eleştirdi:

Ülkemizi yalnız başımıza savunuyoruz. Dünyanın en büyük güçleriyse olanları uzaktan izliyor. Dünkü yaptırımlar Rusya'yı ikna edebildi mi? Görüyoruz ki etmedi.

Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca, savaş karşıtı bir koalisyon kurulmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. “Bükreş Dokuzlusu” olarak bilinen ülkelerden askeri yardım istedi:

Rusya'yı hep birlikte müzakere masasına oturtmalıyız. Diyalog ne kadar erken başlarsa o kadar az kayıp olur. Savaşla mücadele koalisyonuna ihtiyacımız var.

Bükreş Dokuzlusu’nda, Bulgaristan, Macaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Çekya yer alıyor.

Öte yandan Ukrayna’da 90 gün süreyle tam seferberlik ilan edildi. Seferberlik kapsamında kaç kişinin silah altına alınacağını Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı belirleyecek.

# abd # rusya # Ukrayna # açıklama # Putin # son dakika # destek # nato # Devlet # batı # moskova # askeri # kiev # Zelenskiy # müzakere # Donetsk # Lugansk