ABD'nin Türkiye'yi kuşatma planı

NATO’nun doğuya genişlemesi sadece Rusya’yı değil, Türkiye’yi de tehdit ediyor. Karadeniz’de yaşananlar, Doğu Akdeniz ve Ege’deki ABD üsleri nedeniyle de Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor. Namluları ile Türkiye'yi kuşatan ABD ve NATO üsleri, güvenliğimizi hedef alıyor.

Rusya, Donbass üzerinden başlattığı harekât ile NATO’nun Doğuya doğru genişlemesinin önünü kesti.

ABD güdümündeki NATO’nun doğuya genişlemesi sadece Rusya’nın değil, Türkiye’nin ulusal güvenliğini de yakından ilgilendiriyor. Washington’un Türkiye’yi kuşatma ve kaos planları açısından Karadeniz önemli bir bölge...

Binlerce kilometre uzaktan gelerek Irak, Suriye, Gürcistan, Bulgaristan gibi ülkelerde üs kuran ABD; İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs gibi mekanizmalarla Doğu Akdeniz ve Ege'de de Türkiye'yi baskılamaya çalışıyor. Dahası Türkiye'nin çevresinde olan ve sonradan kurulan bir çok NATO ve ABD üssü bulunuyor. ABD son olarak Yunanistan’ı kendine bağlı bir askeri üsse dönüştürerek, Ege ve Doğu Akdeniz’i kontrol etmek istiyor.

ABD, Yunanistan'la imzaladığı protokol sonrasında 2019 yılında Dedeağaç'a üs kurmuştu. Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıktaki Dedeağaç'a, NATO tatbikatlarını da bahane ederek ciddi bir silah yığınağı yaptı. Pentagon'un bölgede Boğazlar ve Kuzey Ege adalarını tarayabilecek geniş bir radar sistemi işlettiği de biliniyor.

Dedeağaç ile birlikte Girit adasına da yoğun yığınak yapan ABD, donanmasının en büyük gemilerinden biri olan USS Hershel Woody Williams adlı savaş gemisi, kalıcı olarak Girit Adası’nın Suda Körfezi’ndeki ABD askeri üssüne demirlendi.

ABD, Yunanistan’daki mevcut 5 askeri üssüne 4 yeni üs daha ekleme planları yapıyor. İskiri Erken Uyarı Üssü, Salamis Deniz Üssü, Kastelli, Kalamata ve Andravida Hava Üslerine ek olarak; Dedeağaç’taki Yanuli karargâhı, Litohoro’daki atış talim sahası ve Stefanovikio Askeri Havaalanı civarındaki Yeorgula Karargahı da ABD’ye tahsis edildi. Girit’teki Suda Deniz Üssü sahası ise genişletilecek.

Amerika’nın güneyden kuşatma planı Türkiye’nin askeri harekâtlarıyla başarısızlığa uğradı. Ancak Washington’un Suriye ve Irak’ta terör örgütü PKK’ya silah sevkiyatları devam ediyor. Suriye ve Irak sınırının kesişme noktasındaki Ayn Divar bölgesine üs kurmayı planları da devrede… ABD, olası Sincar operasyonu açısından kritik olan bu bölgede üs kurarak, terör örgütüne can suyu olmaya çalışıyor.

# abd # türkiye # rusya # nato # savaş # son # askeri # Donbass