Azerbaycan ile Kardeşlik Konferansı

Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’den gençler, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kurul Salonu’nda, Azerbaycan ile Kardeşlik Konferansı’nda buluştu. Konferansta “Asya öncü rol oynuyor ve yeni bir dünyayı kuruyor” denildi. Programda, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e Azerbaycan Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü tarafından Karabağ Zaferi’ne sunduğu katkılar ve Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yaptığı çalışmalar sebebiyle ödül takdim edildi.

Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’den gençler, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kurul Salonu’nda, Azerbaycan ile Kardeşlik Konferansı’nda buluştu. Konferansta Asya’da güvenlik, huzur ve işbirliğine vurgu yapıldı. Türkiye, Azerbaycan ve Rusya’nın bölgesel işbirliğinin önemine dikkat çekilen konferansta “Asya öncü rol oynuyor ve yeni bir dünyayı kuruyor” denildi. Programda, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e Azerbaycan Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü tarafından Karabağ Zaferi’ne sunduğu katkılar ve Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yaptığı çalışmalar sebebiyle ödül takdim edildi.

Azerbaycan ile Kardeşlik Konferansı - Resim : 1

Türkiye Gençlik Birliği(TGB), Azerbaycan Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü, Türkiye Liseliler Birliği (TLB), Ulusal Strateji Merkezi (USMER), Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) ve Talat Paşa Komitesi tarafından düzenlenen konferans için üç milletin gençleri bir araya geldi. İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen konferansın konuşmacıları, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Yeni Azerbaycan Partisi İdare Heyeti Üyesi Elşad Mirbeşiroğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı Hüseyin Macit Yusuf oldu. Programın açılış konuşmasını TGB Genel Başkanı Dilek Çınar yaptı.

NATO TEHDİDİNİ, ASYA BİRLİĞİ BERTARAF EDER’

Azerbaycan ile Kardeşlik Konferansı - Resim : 2

Bölgemizdeki gelişmelerin Türkiye’nin güvenliği penceresinden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çınar, “Birliğimize, kardeşliğimize, huzura, barışa en büyük saldırı ABD’den geliyor. ABD tehditlerini püskürten her hamle Türkiye’nin de güvenliğine fayda sağlıyor. Ukrayna’da püskürtülen tehdit NATO yani ABD’dir. Türkiye’yi bölerek İkinci İsrail Devleti, sözde Kürdistan’ı bölgemizde kurmak için her türlü saldırıyı yapan ABD’dir. Ortak tehdit ABD ve NATO’dur. NATO’nun doğuya doğru genişlemesi ülkemizi bölmeyi, iktidarı devirmeyi amaç edinen ABD’nin doğuya doğru genişlemesidir. İran, Suriye, Irak, Azerbaycan, KKTC, Orta Asya ülkeleri, bütün Asya ve Çin için de tehdittir. Bu tehdidi bertaraf edecek kuvvet ise Asya ülkelerinin birliğidir.” dedi.

Çınar sözlerine, şu şekilde devam etti:

- Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’nin özü bir, sözü bir, davası birdir. Türk Gençliğinin tarihsel görevi birliğimizi daim kılmak, büyük Türk Milletinin geleceği için çalışmaktır. Biz, üç devlet, tek milletiz. Karabağ Zaferi, bütün dünyaya bir model sunuyor. 30 yıllık işgalin ardından 44 günde zafer getiren bu model, Asya’nın güvenliğini sağlayabilecek, ABD emperyalizmini yenecek yegane çözüm olmuştur. Atlantik sistemi çöküyor. Asya’da yeni bir dünya kuruluyor. Paylaşmacı, dayanışmacı, kamucu yeni bir dünya ABD hegemonyasıyla, Atlantik’in siyasi, askeri, ekonomik dayatmalarıyla mücadele ederek kuruluyor. Mazlum milletler Asya’nın medeniyet ve insanlık birikimiyle yeni kurulan dünyada yerini alıyor. 

YENİ BİR DÜNYA KURULUYOR

Azerbaycan ile Kardeşlik Konferansı - Resim : 3

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğinin dünya ölçeğinde tarihi görevler üstlendiği bir döneme girildiğini vurguladı, “Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin Karabağ’da silahlı güçle kurtarılması öncü bir görev yapıyor. Bu dönem, Türklerin de dünya sahnesine çıktığı bir dönem. Girdiğimiz süreçte Asya öncü rol oynuyor ve yeni bir dünyayı kuruyor.” dedi.

 Doğu Perinçek, mazlum milletlerin bağımsızlıklarını ancak silahlı mücadele ile kazanabileceğini belirtti. Perinçek şunları söyledi:

- Azerbaycan milletinin kahraman yiğitleri harekete geçti ve o işgalcileri memleketlerine gönderdiler. Yalnız Karabağ’da değil aynı zamanda yeni dünyanın kuruluşunda önemli bir adım attık. Azerbaycan’da emperyalizmin efendilik iddiasının karşısında ayağa kalkılmıştır. FETÖ darbesini yerlere seren de Türk askerinin ve Türk milletinin ayağa kalkmasıdır. Bugün Türkiye hapishanelerinde NATO yatıyor. NATO bizim ekonomik kurtuluş savaşımıza engel olmaya çalışan, üretim devrimimizin karşısına dikilen bir örgütlenmedir. Şanlı Azerbaycan'ın geleceği için, Türkiye’nin geleceği için, KKTC’nin tüm dünyada tanınması, Asya’nın her tarafında var olan Türkler ve bütün insanlık için ön cephedeyiz.

‘TÜRK DÜNYASININ ÖNCÜ DEVLETLERİYİZ’

Azerbaycan ile Kardeşlik Konferansı - Resim : 4

Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğinin büyün dünyaya örnek olduğuna dikkat çeken Yeni Azerbaycan Partisi İdare Heyeti Üyesi Elşad Mirbeşiroğlu, “Biz devletlerin toprak bütünlüğünü her zaman destekleyen bir ülkeyiz. Savaş taraftarı değiliz ama bazı ülkelerin davranışları bunu zorunlu kılıyor. Biz başka devletlerin şefkatini kazanma fikrinde değiliz. Bu müttefiklik münasebetlerini resmi bir seviyeye çıkardık. Türk dünyasının öncü devletleriyiz. Rusya, Türkiye ve Azerbaycan’ın anlaşması çok önemlidir.” dedi.

‘DENKTAŞ’IN EN GÜVENDİĞİ LİDER PERİNÇEK’Tİ’

Azerbaycan ile Kardeşlik Konferansı - Resim : 5

KKTC’nin tanınmasının Türkiye ile beraber yürütülen milli bir dava olduğunu vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı Hüseyin Macit Yusuf, “Biz Kıbrıs Türkleri, emperyalist Batı’nın ayrımcılığına karşı bir mücadele veriyoruz. Varlığımızı, mücadelemizi, şerefimizi bizim için koruyan şehitlerimize dil uzattırmayız. Nasıl Ermeni teröristler Hocalı’da kardeşlerimizi katlettilerse Rum teröristler de Kıbrıs Türkleri’ni katletti. Kısıtlı imkanlara rağmen direndik, yaptığımız mitingler Amerika’yı korkuttu. Atatürk bize bunu gösteriyordu. Ebedi liderimiz bu mücadelenin önderi oldu. Türkiye’nin yardımları ve destekleri olmasa biz bu davayı götüremezdik.” Dedi.

‘ÜÇ DEVLET TEK MİLLETİZ’

Asya’da yükselen insanlık cephesinde ipi üç devletin beraber göğüslenmesi gerektiğine dikkat çeken Yusuf şunları söyledi: “Sayın Denktaş ve Perinçek dostluklar kurdular. Türkiye’de en güvendiği liderdi. Sayın Perinçek ile KKTC’nin tanınması için çok çalışmalarımız oldu, kendisine çok teşekkür ediyorum. Biz tanınma mücadelemizden vazgeçmedik. Ayrılıkçı değil, o toprakların sahipleriyiz. Azerbaycan kardeşliğine inanıyoruz. Tüm Türk devletleri ile Hocalı katliamında şehit olan kardeşlerimizi Lefkoşa’da anıyoruz çünkü siz, bizim kardeşlerimizsiniz Acınız acımızdır, üç devlet tek milletiz.” şeklinde devam etti.

3’LÜ BİRLİĞE KKTC DE DAHİL EDİLMELİ

Programda konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Konuşmacılara, dünya siyasetine ve üç ülkenin işbirliğine dair sorular yönelttiler.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Türkiye, Azerbaycan ve Rusya'nın ittifak kurabileceği açıklamalarını sorulan Perinçek, bu platformda KKTC’yi de görmek istediklerini belirtti:

- Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, Rusya ve İran’ın emektaşlık durumları mevcuttur. Bölgenin güvenliği, emektaşlık için çok önemlidir. Azerbaycan, Türkiye ve Rusya arasındaki beraberlik Kafkasya ve Hazar bölgesine huzur ve barış getiriyor. Bu platformda gelecekte KKTC’yi de görmek istiyoruz.

KKTC İLE AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ

Mirbeşiroğlu, “Karabağ da Türkiye Rusya Azerbaycan işbirliği başarı getirdi. Bu model ile KKTC'nin tanınması adına ne gibi adımlar atılabilir?” sorusuna verdiği cevapta iki ülke arasında sıkı temasların olduğunu vurguladı. Mirbeşiroğlu şunları söyledi:

- KKTC’nin tanınması için Türk devletleri ile özellikle Azerbaycan ile sıkı temaslar var. Bu süreçten geri dönüş yoktur. Artık önümüzdeki engelleri aşacağız. Azerbaycan her zaman ülkelerin toprak bütünlüğünü desteklemiştir. Dünya dengeleri değişti, bir kader birliği oluştu.

 AZERBAYCAN’DAN DOĞU PERİNÇEK’E ÖDÜL VERİLDİ

Azerbaycan ile Kardeşlik Konferansı - Resim : 6

Programın düzenleyicilerinden Azerbaycan Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e, Karabağ Zaferi’ne sunduğu katkılar ve Türkiye-Azerbaycan arasındaki kardeşlik köprülerinin güçlendirilmesi için yaptığı çalışmalar sebebiyle bir ödül takdim etti. Enstitü adına Doğu Perinçek’e teşekkür eden Azerbaycan Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı Ahmet Şahidov, “Sayın Doğu Perinçek’e Karabağ gerçeklerini tüm dünyaya duyurduğu ve her zaman yanımızda olduğu için enstitümüz adına bir Zafer Ödülü takdim etme kararı aldık. Çünkü Doğu Perinçek yalnızca bir Türk vatandaşı değil. Karabağ’da yaşananları tüm dünyaya duyurduğu için Sayın Perinçek’e enstitümüz ve Azerbaycan halkı adına teşekkür ediyorum.” dedi.

Azerbaycan ile Kardeşlik Konferansı - Resim : 7

Azerbaycan ile Kardeşlik Konferansı, konuşmacılara teşekkür plaketleri verilmesi ile sona erdi. Katılımcılar, konferansın ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi içerisine kurulan Azerbaycan ile Kardeşlik Sergisi’ni ziyaret ettiler.

 

 

 

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # cumhurbaşkanı # türk # nato # Devlet # Ulusal # üretim # Vatan # savaş # ittifak # Partisi # askeri