Turizmci beklentisini Rusya’ya bağladı

Türk Turizmcisi 2022’de en büyük beklentisini kaynak pazar Rusya’ya bağladı. Tüm temaslar, fuarlar ve acente anlaşmaları rekor yılına işaret etti. Turizmci için Rus pazarı yaşamsal önemde. Alanya Turizm Tanıtma Vakfı ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, bu duruma dikkat çekti. “Rus turistler olmadan turizmin bir anlamı yok” dedi.

Tüm temaslar, fuarlar, tanıtım etkinlikleri ve acente anlaşmaları, Rusya pazarında 2022’nin rekor yılı olacağına işaret etti.

Uçak krizinden başlayarak yaşanan tüm krizlerin sonunda Türkiye yine Rusların tercihi oldu. Antalya geçtiğimiz yıl 3,5 milyonu aşkın Rus turisti ağırladı. Rusya ilk sırada yer aldı.

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, Rus turistlerin tatil alışkanlıklarına uyarlanmış hizmet sunulduğuna dikkat çekti. Her fırsatta yaratılan alternatif pazar algısını değerlendirdi:

- Rus turistler bizler için olmazsa olmazlarımızdır. Rus turistsiz turizmin bir anlamı yok. Kesinlikle turizmin bir anlamı yok. Yani otellerimizi küçük olsun büyük olsun, en büyük paydalar şuanda Rus misafirlerimiz karşılıyor. Bu anlamda onlara çok şeyler borçluyuz.
- İki hafta önce İstanbul EMITT Fuarı’nda yine Rusya’dan gelen acentecilerle görüşmeler yaptık. Ve turizmi konuştuk. Turizmde onlarda
artık bir atılım yapmak istediklerini, bununla ilgili de yeniden bütçeleme yaptıklarını, uçak koltuk kapasitelerini artırdıklarını, garantili oda sayılarını yükselttiklerini dile getirdiler. Bunların hepsi de güzel olumlu haberlerdi.
- Rusların bizler için ne kadar değerli önemli turistler olduğunu hepimiz öğrendik. A’dan Z’ye hepimiz öğrendik. Bu 2015’den sonra yaşadığımız bu olumsuz krizden bizlerde etkilendik, ders çıkardık. Değerini daha da anladık Rus misafirlerimizin. Onlarda sağ olsunlar bu değeri karşılıksız bırakmadılar ve ısrarla Türkiye dediler ve Türkiye’ye gelmeye devam ettiler. Pandemiye rağmen artaraktan devam ettiler.
- Sadece otelci olarak söylemiyorum, esnafından birçok sektörüne kadar Rus turist sayesinde ayakta duruyor. Onlarda olmazsa olmaz diyor ve bizlere geliyorlar. Ve bizden de memnunlar. Onlarda artık burada kendilerini birer turist olarak görmüyorlar. Ev sahibi olaraktan görüyorlar. Alanya’da yerleşik yabancı olaraktan binlerce Rus yaşıyor ve her gün daha da yenisi geliyor. O kadar onlarla beraber özdeştik ki, bu anlamda onların ekonomisinin etkilendiği kadar bizlerde etkileniyoruz.

Dahaoğlu, Türkiye’nin turizm dokusunun dünya ölçeğinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti:

- Sadece Rusya’yı demiyorum. Sonuç itibariyle biz Türkiye olaraktan iyi bir ev sahibiyiz. Güzel hizmetler veriyoruz, misafirlerimize. Ukraynalı misafirlerimizde var. Ukrayna’dan gelen rezervasyonlarımızda var ki, pandemi döneminde onlarda aşağıya doğru değil, tam yukarıya doğru bir trend aldılar ve sürekli onların sayıları da yükseldi. Şuanda Ukrayna’da rezervasyon iptali ilk günlerde vardı. Şuanda insanlar rezervasyon iptal etmek için çarşıya çıkamıyorlar, sokağa çıkamıyorlar.

Dahaoğlu, Rusya’ya dönük ekonomik yaptırımların Türkiye’yi de önemli ölçüde etkileyeceğine dikkat çekti:

- Bir an önce son bulmasını arzu ediyoruz ama ticari anlamda da hele hele kötü geçen bir 2 yılında akabinde 2022 ile ilgili bu kadar umutlarımızın olduğu bir yılda, bunun olmasını kimse beklemiyordu. Gerek Ukrayna’da grivnanın olması gerek Rusya’da rublenin dolar avro karşısında değer kaybetmesi tabi ki gerek onları bizleri de çok çok olumsuz etkiliyor.
# türkiye # rusya # Ukrayna # antalya # dünya # turist # turizm # alanya # rus # son # rus turist # sektmr