Rusya Türkiye'den sebze ithalatını artıracak

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyon sürecinde özellikle yaş sebze ve meyve ihracatçılarının tedirgin bekleyişi son buldu. Rusya Gıda Güvenliği Kurumunun, ‘önceki tüm kısıtlamaların da kaldırılarak, Türkiye'den sebze ithalatının artırılacağı' açıklaması tabloyu netleştirdi. Örtü altı üretim merkezi Antalya'da ihracatçılar için bu karar beklentinin üzerinde. Sektöre göre iki ülke arasındaki ticaret milli para birimiyle dönecek.

Rusya Gıda Güvenliği Kurumunun, ‘önceki kısıtlamaların da kaldırılarak Türkiye'den yaş sebze meyve ihracatının artırılacağı' açıklaması sektörü sevindirdi. Bu kararla Rusya'ya yaş sebze meyve ihracat yelpazesi, öncesinden daha da genişledi.

Sektör temsilcileri Ukrayna ile ticarette uğranan zararların karşılanmasına dönük talepte bulunuyor. Rusya'ya yaş sebze ve meyvenin deniz yoluyla ulaşımı Samsun Limanından devam ediyor. Ukrayna üzerinden kara yoluyla ulaşım kesintiye uğradı. İhracatçılar yeni güzergâh arayışında.

Rusya ile artacak olan yaş sebze meyve ticaretinde mali akışın karşılıklı yarar gözetilerek sağlanması için yerel para birimi uygulaması söz konusu. Antalya Ticaret Borsası, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ve ayrıca MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan'a göre, parite farkı kısa sürede kapanabilir.

İhracatçılar artan talebi karşılamaya hazır. Rusya ile ticaret düğümünün açılması için öne çıkan yöntemlerin bazıları halen uygulanıyor. Dış Ticaret İstatistiklerine göre, 2021 yılının tamamında Rus Rublesi ile 68,4 milyon dolarlık ithalat yapılırken, TL ile yapılan ithalatın değeri ise yaklaşık 13,3 milyar dolar oldu. Sektör, Türkiye Rusya arasında oluşturulacak alternatif ticaret kanalları ile ilgili temaslara dikkat kesildi.

Cüneyt Doğan, batının yaptırım kararlarına rağmen Rusya'nın Türkiye ile ticari ilişkilerinin bu süreçte öncelikli olduğunu vurguladı.

# türkiye # rusya # Ukrayna # ticaret # dolar # batı # yaptırım # rus # dış ticaret # müsiad