Makina İmalatçıları Birliği'nden Rusya çağrısı

Makina İmalatçıları Birliği Başkanı Emre Gencer, sektörün 2030 yılına kadar 60 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini belirtti. Gencer, Rusya ile özel bir ticaret mekanizması geliştirilmesini istedi. Rusya-Ukrayna krizinin sektöre olumsuz yansıdığını söyledi.

Makina İmalatçıları Birliği Başkanı Emre Gencer, 'Komatek Uluslararası İş ve İnşaat Makine, Teknoloji ve Aletleri İhtisas Fuarı'nda önemli mesajlar verdi. Gencer, Rusya ile özel ticaret mekanizmasının kurulması gerektiğini söyledi:

- Ülkemiz ile Rusya arasında özel bir karşılıklı ticaret mekanizması geliştirilmesi ve uygulanmasının sorunun çözümüne katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Öte yandan enerji ve temel girdilerimizde olağanüstü artışlar sektörümüz açısından acil işletme sermayesi ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Bu sorunun aşılması amacıyla, yeni bir Kredi Garanti Fonu programı ihdas edilmesinin, yararlı olacağını düşünüyoruz.

Rusya ve Ukrayna krizinin tez zamanda çözülmesini isteyen Gencer, ticari ilişkilerinin çok önemli olduğunu söyledi:

- Makine sektörü olarak 2022 yılına 27 milyar dolar ihracat gibi çok iddialı bir hedefle başladık. Dışarıya bağımlı olduğumuz enerji ve emtia fiyatlarında yavaş da olsa dengelenme sinyalleri alıyorduk. Rusya-Ukrayna savaşı şokuyla karşılaştık. Sorunun kısa sürede müzakere yoluyla çözümlenmesini umut ediyoruz. Rusya ve Ukrayna ile ticari ve ekonomik ilişkilerimiz, karşılıklı olarak bağımlılık olarak niteleyebileceğimiz yoğunluktadır. Dolayısıyla bu ülkelerle ticaretimizi her koşulda sürdürmek zorundayız.

Makina İmalatçıları Birliği Başkanı, Rusya'nın makine sektöründe önemli pazar olduğuna dikkat çekti:

- Rusya, makine sektörümüzün en büyük ilk beş pazarı arasında yer almaktadır. Geçen yıl bu ülkeye yönelik makine ihracatımız ilk kez 904 milyon dolar düzeyine ulaşmıştır. Ukrayna da, yıllık 342 milyon dolar makine ihracatımız ile en önemli pazarlarımız arasında yer almaktadır. Rusya’ya yönelik ihracatımızın sürdürülebilmesi için, öncelikle sorunların aşılması gerekecektir.
# rusya # Ukrayna # ekonomi # imalat # dolar # enerji # endüstri # sermaye # işletme