Artan gıda maliyetleri esnafı da etkiledi

Artan gıda maliyetleri esnafı da olumsuz etkiledi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tarım ürünlerinde girdi maliyetlerinin azaltılmasını istedi. Palandöken, gıda fiyatlarının düşmesi için özellikle akaryakıt başta olmak üzere maliyetlerin aşağıya çekilmesi gerektiğini belirtti.

Gıda fiyatlarındaki artış hem esnafı hem de vatandaşları zorladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, artan gıda maliyetlerine ilişkin açıklama yaptı. Son zamanlarda artan gıda fiyatlarının esnafı olumsuz etkilediğini ifade eden Palandöken, tarım ürünlerinde girdi maliyetlerinin azaltılmasını talep etti:

- Gıda ürünleri ister tarladan çıksın ister fabrikadan, esnafın tezgâhına gelene kadar en az 3 – 5 kat pahalanmış oluyor. Bu da sorumlusu olmadığı halde esnafı ve tüketici konumundaki vatandaşı olumsuz etkiliyor. İçinde bulunduğumuz Tüketiciyi Koruma Haftası’nın da önemi unutulmadan özellikle akaryakıtta hem vatandaşı hem esnafı rahatlatacak adımlar atılmalı. Gıda ve tarım ürünlerinde girdi maliyetleri azaltılmalı.

Yüksek fiyatların sorumlusunun esnaf olmadığını belirten Palandöken, gıda fiyatlarının düşmesi için özellikle akaryakıt başta olmak üzere maliyetler aşağıya çekilmesi gerektiğini bildirdi:

- Temel gıda ürünlerinde yapılan KDV indiriminin etkili olması için öncelikle bu ürünlerin maliyetleri düşürülmeli. Elektrik, doğalgaz, akaryakıtta meydana gelen zamlar önce çiftçiyi, üreticiyi, sonra esnafı, esnaftan da halka olumsuz yansıyor. Gıda fiyatlarının düşmesi için özellikle akaryakıt başta olmak üzere maliyetler düşürülmeli. Çünkü en çok akaryakıt fiyatları, köprü ve yol geçiş ücretleri taşıma maliyetini artırıyor. Girdi maliyetleri ne kadar düşerse tezgâhlar o kadar rahatlar.
# türkiye # açıklama # tüketici # üretici # maliyet # çiftçi # esnaf # akaryakıt # son # Tarım # TESK # bendevi palandöken # Gıda