Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı açıldı

107. yıl önce tarih yazılan yerde hala savaşın izleri var. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı 107 yıl önceki deniz muharebelerinin yansımalarını görme imkanı sunuyor.

O şanlı tarihin üzerinden 107 yıl geçti. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda batıklara dalış yapanlar 107 yıl önceki savaşın izlerini yakından görüyor.

Bölgede 14 noktada farklı tür ve özellikteki batık savaş gemileri yer alıyor. Birinci Dünya Savaşı temalı ilk su altı parkına, dalgıçlar ve eğitmenlerle dalış yapılıyor.

Dalışta öncelikle savaşa katılan en büyük gemilerden yaklaşık 70 metre uzunluğundaki İngiliz "SS Milo" batığı kayda alındı.

Batığa dönüşen gemi, Anzak Koyu bölgesinde denizin 7 metre derinliğinde bulunuyor ve karadan da görülebiliyor.

Diğer batık olan "HMT Lundy" ise Anafartalar Limanı'nın Suvla Koyu açıklarında 27 metre derinlikte kum zemin üzerinde yer alıyor.

34 metre uzunluğundaki İngiliz gemisi, İtilaf Devletleri'nin çıkarması esnasında koyda mayın tarama görevini yerine getiriyordu. 16 Ağustos 1915'te Kalyan adlı gemiye mühimmat yüklerken Türk topçusunun ateşiyle batırıldı.

Geçen yıl ekim ayında dalış turizmine açılan bölge, geçmişe yolculuk yapmak isteyenlerden ilgi görüyor.

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Tarihi Alan'ın dünyanın en büyük açık hava müzesi olduğunu belirtti:

- 107 yıl önce bu bölgedeki savaşta batan gemiler daha önce dalışa yasak bölgeydi. Dalış camiası, dalgıçlar buraya çok dalmayı arzu ediyorlardı.
- Çanakkale çok yakında dünyanın en önemli dalış merkezlerinden biri olacak. Buranın askeri yasak bölge olmaktan çıkarılmasını sağladık ve dalışa açık hale getirdik. Şimdi hem turistik hem sportif hem de teknik dalışlara açık.
# çanakkale # türk # Deniz # çanakkale savaşı # savaş # Batık # çanakkale zaferi # Gelibolu # Çanakkale Deniz Zaferi # Çanakkale Savaşları