Aşık Veysel mezarı başında anıldı

Büyük halk ozanı Aşık Veysel 49'uncu ölüm yıldönümünde anıldı. 21 Mart 1973'te hayata gözlerini yuman Veysel için memleketi Sivas'ta anma gecesi düzenlendi.

Aşıklık geleneğinin en büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel, 49'uncu ölüm yıl dönümünde memleketi Sivas'ta anıldı.

Sivas Valisi Salih Ayhan, Aşık Veysel'in evrensel özelliklere sahip bir ozan olduğunu vurguladı.

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Aşık Veysel adına festival düzenleyeceklerini söyledi.

Gecede sahne alan sanatçı Güler Duman, Aşık Veysel'in türkülerini seslendirdi.

Çileli bir yaşamı olan Aşık Veysel'in iki kız kardeşi, çiçek hastalığından yaşamını yitirdi. Veysel ise aynı hastalıktan 7 yaşında iki gözünü kaybetti. Ömrü yoksulluk ve zorluklarla geçen Aşık Veysel, Cumhuriyetin 10'uncu yılı için yazdığı destanla dikkat çekti.

Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen dizelerinde yansıttığı vatanseverlik, hoşgörü, yaşama sevinci, sevgi, birlik ve beraberlik mesajlarıyla Türk halkının gönlünde taht kurdu. Türkçe'yi en yalın ve güçlü şekilde kullandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, "Anadilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü" 1965 yılında özel kanunla halk ozanına 500 lira aylık bağladı.

Ölümüne saatler kalmışken bile "Birbirinizle konu komşuyla iyi geçinin, dirliğiniz, düzeniniz bozulmasın" diyen Aşık Veysel, doğduğu Sivrialan'da, şimdi adına müze olarak düzenlenen evde hayata gözlerini yumdu. Büyük Halk ozanı geriye birbirinden önemli unutulmaz eserler bıraktı.

# Sivas # türkiye # türk # Aşık veysel # kültür sanat # halk ozanı # anma töreni