İzmir'de metro ihalesi tartışması

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Metrosu ihalesinin 529 milyon lira fazla veren firmaya verilmesini “En düşük teklifi veren firma bu işi yapamaz” diyerek savunmuştu. En düşük teklifi veren Yapı Merkezi - Nurol İnşaat ortaklığından açıklama geldi. “Nurol Osmangazi'yi, Marmaray'ı yapmış, biz 1915 Çanakkale'yi Avrasya'yı yaptık” diyen Yapı Merkezi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, "diyorlar ki ben kendi favorime vereyim,ihale yapma o zaman" ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 500 milyon lira fazla veren firmaya metro ihalesi vermesi tartışılmaya devam ediyor. En düşük rakamı veren Yapı Merkezi - Nurol İnşaat ortaklığının başvurusu ile İzmir 4. İdare Mahkemesi ihalenin yürütmesini durdurdu.

YAPI MERKEZİ’NDEN TUNÇ SOYER’E YANIT

İhalede en düşük ücreti veren Yapı Merkezi'nin patronu Başar Arıoğlu ilk kez konuştu. Akşam Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Arıoğlu, CHP’li belediyenin ihaleyi bunlar işi bilmiyor diyerek kendi favorisine verdiğini söyledi.

Metro ihalesine Yapı Merkezi ve Nurol olarak en düşük fiyatı verdiklerini hatırlatan Arıoğlu, “Buna rağmen ihaleden atıldık, 500 milyon lira farkla iş ikinciye verildi. Asıl bu sorgulanmalı. Nurol Osmangazi'yi, Marmaray'ı yapmış, biz Çanakkale'yi Avrasya'yı yapmışız. Ve diyorlar ki 'bunlar işi bilmiyor. Yanlış fiyat vermişler, işi yapamazlar. Ben kendi favorime vereyim'. İhale yapma o zaman.” İfadelerini kullandı.

''İHALEYİ KANUNUNA GÖRE YAPMADIK''

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de mahkemenin yürütmesini durdurduğu ihalenin Kamu İhale Kanunu’na göre yapılmadığını açıkladı.

Buca Metro ihalesi Kamu İhale Kanunu değil, Uluslararası FIDIC ihale mevzuatına göre yapılmıştı. Finansmanı sağlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası açıkladığı karar ile Buca Metrosu ihalesinin kurallara uygun olduğunu belirtip, ihaleyi kesinleştirdi.

# İzmir # izmir # chp # İzmir Büyükşehir Belediyesi # fiyat # avrupa # Tunç Soyer # ihale # Marmaray # osmangazi # metro # akşam gazetesi