Vergi ve Ekonomi Paketi kabul edildi

Bankaların kurumlar vergisini yüzde 25’e çıkaran Vergi ve Ekonomi Paketi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti'nin oyları ile yasalaşan teklifle doktor ve diş hekimlerinin yan dal uzmanlık eğitimlerinde mecburi hizmetleri kaldırıldı. Muhtar maaşları da asgari ücrette sabitlendi.

Birçok ekonomik düzenlemeyi içeren teklif Meclis’ten geçti.

AK Parti’nin hazırladığı 39 maddelik vergi ve ekonomi paketinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri tamamlandı. Teklif, AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti'nin oyları ile kabul edilerek yasalaştı.

Kanunla bankalarda kurumlar vergisi yüzde 20’den 25’e çıkartıldı. Bu düzenlemeyle 2021 ve 2022’de toplam 13 milyar lira gelir elde edilecek. Vatan Partisi, bankaların karlarının çiftçilerin borçlarının ödenmesi için kullanılmasını önermişti.

Kanun ile doktor ve diş hekimleri için yan dal uzmanlık eğitiminde mecburi hizmet de kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı kadroları 4-5 yıl zorunlu hizmet yaparken, üniversite hastanelerindeki kadrolar 300-600 gün kadar zorunlu hizmet yapıyordu. Medikritik Haber Müdürü Uzman Adayı Mert Savcı, bu düzenleme ile kısa vadede uzman hekim sayısının artırılmasının hedeflendiğini değerlendirdi:

- Bakanlığımız veya bağlı kadrolarda tıp, diş hekimliği, yan dal uzmanlık eğitimi yapan asistanlarımızın, eğitimlerini tamamladıklarında, şu an görevlendirme süresi kadar olan ve kuruluşlarımızda yerine getirilen hizmet yükümlülüğü kaldırılmaktadır.

Kanun ile devletten istifa eden hekimlerin, tekrar geri dönüşleri için zorunlu olan bekleme süreleri de bir defaya mahsus kaldırılacak. Kanun ile muhtarların maaşları asgari ücrette sabitlenecek.

Düzenleme ile faizsiz konut şirketlerinin tasfiyesi ile oluşan mağduriyetler giderilecek. Tasfiye edilen şirketlerin alacaklıları isterse izinli firmalarla yollarına devam edebilecek ya da şirketlerde biriken paralar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından ödenecek.

Teklifle hazineye ait tarım arazilerinin kullanıcılarına kiralanmasına yönelik düzenlemeden de 150 bin çiftçi yararlanacak. İlk etapta 50 bin hazine taşınmazının kiralanması ve bu kiralamadan 5 milyon lira gelir elde edilmesinin beklendiği kayıtlara geçti.

# sağlık # chp # mhp # ak parti # İyi Parti # parti # ekonomi # meclis # haber # eğitim # aday # banka # Vatan # kanun # kanun teklifi # Partisi # uzmanlık