NATO Çin'i hedef aldı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin'in Rusya'yı kınamamasını tüm NATO için ciddi bir meydan okuma olarak tanımladı. Stoltenberg, Çin’in bu tutumuna karşı Asya Pasifik müttefikleriyle işbirliğini genişleteceklerini açıkladı. Çin, NATO’ya "Soğuk savaşın kalıntısı" diyerek yanıt verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'dan sonra Çin'i hedef alan açıklamalar yaptı.

Brüksel'de NATO dışişleri bakanları toplantısının ardından gazetecilerle bir araya gelen Stoltenberg, Çin'in Rusya'yı kınamamasını tüm NATO için ciddi bir meydan okuma olarak tanımladı.

Stoltenberg, "Çin'in Rusya'nın saldırganlığını kınamak istemediğini gördük. Ve Pekin, ulusların kendi yollarını seçme hakkını sorgulamak için Moskova'ya katıldı. Bu hepimiz için ciddi bir meydan okuma. Değerlerimizi korumak için bir arada durmamızı daha da önemli kılıyor." ifadelerini kullandı.

Çin'in Avrupa Birliği misyonu, Stoltenberg'in çıkışına itiraz etti. Misyon, " Ukrayna krizinin patlak vermesinden bu yana Çin her zaman nesnel ve adil bir tutum sergiledi. Barış görüşmelerini ilerletme kararlılığını sürdürdü ve durumun gerginliğini azaltmak için olumlu çabalar sarf etti. Bu, bazı kuruluşların yaptığı gibi yangına körükle gitme girişimlerinin tam tersi." açıklaması yaptı.

Misyon ayrıca NATO'yu "giderek Çin'i hedef alan" "Soğuk Savaş'ın bir kalıntısı" olarak tanımladı. NATO’nun eylemlerini, küresel barış ve istikrarın önündeki ciddi bir zorluk olarak nitelendiren Misyon, Çin'in Rusya'nın askeri operasyonunu kınamak ve operasyonları sona erdirmek için Moskova'ya yaptırım uygulamak konusunda Batı'ya katılmayı defalarca reddettiğini vurguladı.

# rusya # Ukrayna # açıklama # çin # avrupa # nato # batı # savaş