Mersin'de yüz güldürecek proje

Mersin'in Erdemli ilçesinde, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından serada kuzugöbeği mantarı yetiştirildi. Kilogram fiyatı 400 lira olan mantardan dönümde 300 ila 700 kilogram rekolte bekleniyor. Enstitünün geliştirdiği mantar kültürüyle, üreticiye ekonomik fayda sağlanması amaçlanıyor.

Arge çalışması yaptılar. Çok yüksek fiyatlara satılan kuzugöbeği mantarını ehlîleştirdiler.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, kuzukulağı mantarının ekonomik değerinden üreticinin de faydalanması için proje başlattı. 4 yıl çalışmanın sonunda ilk ürünler elde edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı enstitünün, seralarında ekimine başlanan kuzugöbeği mantarı, bir aylık sürede hasat edilecek seviyeye geldi.

Bir dönümden yaklaşık olarak 300 ila 700 kilogram arasında ürün elde edilmesi bekleniyor. Fransız mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan Yaş kuzugöbeği mantarının kilogram fiyatı ise 400 lirayken, kuru mantarın kilogram fiyatı 3 bin lirayı buluyor.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, tarımsal ürünlerin sayısını ve çiftçilerin kazancını arttırmak için çok sayıda araştırma yaptıklarını söyledi.

Bu çalışmayla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Keleş, kuzukulağı mantarının verimliliğini artırmak için araştırmaların devam edeceğini kaydetti.

Projede yer alan Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Atilla Ata da, mantarın yaygın üretimine geçilebilecek seviyelere ulaştığını ifade etti.

# türkiye # Mersin # ekonomi # proje # üretici # Tarım # ziraat # enstitü # ar-ge