Bakan Akar F-16 satışına ilişkin konuştu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Karadeniz'deki serseri mayınlarla ilgili açıklama yaptı. Türkiye'nin tehlike saçan mayınlarla ilgili teyakkuzda olduğunu söyleyen Akar, "Bu konuyla mücadeleye ilişkin elimizde güçlü imkanlar var" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kongreye gönderdiği Türkiye'ye F-16 satışı mektubunu da değerlendiren Bakan Akar, "ihtiyatlı olmak lazım" yorumunda bulundu.

Milli Savunma Bakanı dış politikadaki gelişmeleri değerlendirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Ulusal Kanal'ın da arasında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akar, Ukrayna'nın Karadeniz'e bıraktığı serseri mayınlarla ilgili son durumu paylaştı:

- Bu konuyla mücadeleye ilişkin elimizde güçlü imkanlar var. Mayın avlama gemilerimiz, deniz karakol uçaklarımız, helikopterlerimiz, İHA'larımız, SAS timlerimizin alarm durumlarını yükselttik. Mayınlar teşhis edilmelerinin ardından emniyetli bölgeye çekilerek, çevreye zarar vermeden etkisiz hale getiriliyor. Şu anda deniz trafiğinde herhangi bir sorun yok, normal şekilde devam ediyor.

Akar, Mariupol'dan yapılan tahliyelerle ilgili de bilgi verdi:

- Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları ile sürekli iletişim halindeyiz. Türkiye olarak oradaki tahliyelerin emniyetli bir şekilde gerçekleşmesi için yapılması gereken ne varsa, gemi tahsisi dahil, yaptık, yapıyoruz. Bu konuda önümüzdeki günlerde olumlu bazı gelişmeler bekliyoruz.

Akar, ABD'den F-16 teminine ilişkin gelinen süreçteki son duruma yönelik soruya yanıt verdi. Bakan, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kongreye Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin gönderdiği mektubu da değerlendirdi:

- Bizim Viper denilen blok 70 F-16'lara ihtiyacımız var. Bununla birlikte elimizdeki F-16'ların da modernizasyonu gerekiyor. Söz konusu mektupta bazı olumlu unsurlar olmakla beraber ihtiyatlı olmak lazım. Bu uzun bir süreç, temennimiz bunun olumlu sonuçlanması.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # hulusi akar # iha # milli # ulusal kanal # f-16 # Ulusal # son # mayın # mariupol