ABD'den Türkiye'ye F-16 şartı: Onaylayın, uçakları alın

ABD, Türkiye'den F-16'lar karşılığında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylamasını istedi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Ankaranın bu şartı yerine getirmesi halinde ABD Kongresi'ni F-16'ları vermeye ikna edeceklerini söyledi.

ABD, parasını ödediği F-16'ları Türkiye'ye karşı silah olarak kullanıyor. Terörle mücadele kararlılığı nedeniyle F-16 programından çıkarılan Türkiye'ye NATO şartı koşuldu.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde "Rusya'nın Saldırganlığıyla Mücadele: Ukrayna ve Ötesi" adlı bir oturum yapıldı. Gündem Türkiye'nin İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğine itirazlarıydı.

Senatörleri dinleyen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Ankara'nın tavrını değiştirmesi şartıyla F-16 satışının yapılabileceğini söyledi:

- Müttefiklerimiz olarak ihtiyaç duyduklarını düşündüğümüz güvenlik desteğini onlara verebilmek için Kongre'nin desteğine ihtiyacımız olduğunu Türk müttefiklerimize de belirttik. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verilmesinin F-16 satışına Kongre'de daha sıcak bakılmasını sağlayacağımızı söyledik mesajını verdik.



Demokrat Senato üyeleri de Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamadan F-16 almaması gerektiğini savundu.

# abd # nato # f-16