Atlantik medyası tedirgin: Türkiye'ye yaptırım çağrısı

Atlantik Medyası, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiden rahatsız ve tedirgin. ABD'li The Wall Street Journal, Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşmasının Batı’da yarattığı derin rahatsızlığı yansıtan bir analiz yayımladı.

Türkiye ile Rusya arasında giderek güçlenen iş birliği ABD'yi ve Batı'yı rahatsız ediyor.

ABD'li The Wall Street Journal, Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşmasının Batı’da yarattığı derin rahatsızlığı yansıtan bir analiz yayınladı.

Makalede, NATO ortaklarıyla “çekişmeli bir ilişki” içinde olan Türkiye’nin, Batı yaptırımlarına “meydan okuduğu” ve “Rusya ile ekonomik bağlarını derinleştirdiği” vurgulandı.

Makale “Ukrayna Savaşı Türkiye’yi Rusya’yla Yakınlaşmaya İtiyor” başlığıyla yayınlandı. Türkiye’nin son dönemde, Rusya’dan ham petrol ithalatını arttırma, ortak doğal gaz merkezi kurma, yeni bir nükleer enerji santrali inşasına başlama gibi adımları, “Avrupa ve müttefiklerinin Moskova’nın enerji gelirlerini azaltmaya çalıştığı bir dönemde” atmasından şikâyet ediliyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye ekonomisini ayakta tutmak için Rus parası için güvenli bir liman sağladığı” ileri sürüldü. “Batılı yetkililer Türkiye'yi, finansal sisteminin Rusya'ya yönelik yaptırımlara karşı güvenli bir liman haline gelmesine izin vermemesi konusunda uyardı.” sözleriyle yaptırım sopası gösterildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi geleceğini bir anlamda Putin ile olan ilişkisine bağladığına yer verilen makalede, Rusya’dan sıcak para girişi ve enerji indiriminin, ekonomik krize karşı “adeta bir yastık vazifesi gördüğü” ifade edildi.

Makalede Türkiye’nin Körfez ilişkileri de değerlendirildi. Türkiye'nin hala ciddi bir döviz ihtiyacı olduğu kaydedilirken Türkiye’nin bu ihtiyacı Körfez ülkelerinden karşıladığı ileri sürüldü.

# Wall Street Journal # rusya # batı