Astana'dan PKK kantonlarına ortak tepki:''Gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri reddedilmiştir''

19’uncu Astana toplantısı ABD’nin kara gücü PKK’nın Suriye’deki varlığına ortak tepkiyle noktalandı. Kazakistan’da bir araya gelen Rusya, Türkiye ve İran’ın temsilcileri ortak bir bildiri yayımladı. Suriye’nin bütünlüğü için ortak mücadelede kararlılık vurgulandı.

Suriye’de çözümün tüm taraflarının aynı masada buluştuğu Astana görüşmelerinin 19’uncusu Kazakistan’da yapıldı. İki gün süren görüşmelerde Suriye’deki son durum değerlendirildi.

PKK KANTONLARINA ORTAK TEPKİ

Suriye’nin garantörleri Türkiye, Rusya ve İran 19’uncu ortak Astana Bildirisi imzaladı. Bildiride ABD’nin silahlarla donattığı PKK/YPG’ye karşı ortak irade ortaya kondu. Suriye'deki PKK kantonlarının kabul edilemez olduğu belirtildi:

- Gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişimi reddetmişlerdir. Suriye’nin birliğini zayıflatmayı amaçlayan ve sınır ötesi saldırılar ve sızmalar dahil olmak üzere komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden Fırat’ın doğusundaki ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılıklarını yinelemişlerdir.

 ABD ve koalisyon ortaklarının PKK ile Suriye’nin petrollerini ülkeden çıkardığına işaret edildi. Suriye’nin petrollerinin Suriye’de kalması gerektiği ifade edildi:

- Suriye'ye ait olması gereken petrol gelirlerinin yasa dışı olarak ele geçirilmesine ve aktarılmasına karşı olduklarını yinelemişlerdir; kuzeydoğu Suriye’deki gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere terör oluşumlarını destekleyen ülkelerin eylemlerini kınamışlardır.

 19’uncu Astana masasında İdlip’deki kriz de ele alındı. sahada sükunetin sağlanması için İdlib'le ilgili bütün anlaşmaların tümüyle uygulanması gerektiği vurgulandı.

Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi kararlarının uygulanması gerektiği ifade edildi. Anayasa Komitesi Yazım Komisyonu 9. turunun gerçekleştirilmesi çağrısı yapıldı.

Ve Suriyelilerin geri dönüşü. Sürecin, uluslararası hukukla uyumlu olarak kolaylaştırılmasının gerekliliğinin altı çizildi.

Astana Üçlüsünün bir sonraki toplantısı 2023’te olacak. Türkiye, Rusya ve İran, gelecek senenin ilk yarısında yeniden bir araya gelecek.

# türkiye # rusya # iran # Suriye Ulusal Diyalog Kongresi # İdlip # suriye # pkk